Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Kezdőlap >> | Tesztek >> | Kenőmájas teszt... >>

Kenőmájas teszt

A sertés májas egy ikonikus élelmiszer melyet évtizedek óta fogyasztunk. Ki ne emlékezne a 80-as évek végéig kapható celofános májasra, melyet iskolás gyerekek, piknikezni készülő családok, és menzázó tanulók és munkahelyi alkalmazottak előszeretettel fogyasztottak. Míg ezek a kenőmájasok sertésmáj hozzáadásával készültek, mára már találhatunk az üzletekben kacsa, liba, borjú, pulyka máj hozzáadásával készült termékeket is. Sőt, megjelentek az ízesített, snidlinges, sülthagymás, majoránnás és még ki tudja milyen ízesítésű májasok. Szinte minden gyártónak van valamelyik fajta a felsoroltak közül.Következő terméktesztünkben a sertésmájasokat vettük górcső alá. Kifejezetten csak azokat a májasokat szerettük volna összehasonlítani, melyek egyforma, jelen esetben sertésmáj hozzáadásával készültek és ízesítés nélküliek. Úgy gondoljuk, hogy az azonos fajtól származó máj hozzáadásával készült májasok összehasonlítása adja a megfelelő képet, és így derülhet ki, melyik a legkedveltebb a tesztelt májasok között.
Szándékosan használtuk azt a kifejezést, hogy sertésmáj hozzáadásával készült, ugyanis a megkóstolt májasok szinte kivétel nélkül 25 % sertésmájat tartalmaztak. Ez a szükséges májtartalom ahhoz, hogy májasnak hívhassuk a terméket.

Nézzük, hogy mit ír erről a Magyar Élelmiszerkönyv:

„A megnevezésben „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő terméknek legalább 25% májat kell tartalmaznia. A „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő termék nevében az adott állatfaj nevét (így különösen sertés, marha, borjú, csirke, pulyka, kacsa, liba) fel kell tüntetni, ha a termék májtartalmának legalább 70%-a az adott állatfajból származik.”

A tesztelt termékeket kivétel nélkül ún. vízgőzt át nem eresztő bélbe töltötték a gyártók, ami azt jelenti, hogy a masszával a bélbe került alap és adalékanyagok határozzák meg az ízvilágot. Utólagos, füstöléses tartósítás nem történik. A termék eltarthatóságát a hőkezelés, vagyis főzés biztosítja.

Az élelmiszerek csomagolása során, ügyelni kell arra, hogy a csomagolás nélkül, a töltőtömeg legyen akkora súlyú, mint ami a csomagoláson szerepel nettó súlyként. Nehéz lemérni azt, hogy egy májasról lekerülő bél és 2 db klipsz mekkora súlyú, de azt tapasztaltuk, hogy általában ez a súly 5-10 gramm között van. Éppen ezért elgondolkodtató, néhány termék csomagolóanyaggal mért súlya.

A tesztelés során figyelembe vettük a termék színét, Illatát, állagát, ízét, de ezeket különböző súlyozással.
11. Kaiser sertésmájas, Tesco, 329 Ft / 200 g, 1,58 / 10 pont

A termék kifejezetten csalódás volt. A bél két végén lékiválás volt látható, mely kellemetlen szagot árasztott. Ennek megfelelően az ízén is érezhető volt egy kellemetlen mellékíz. Az állaga mázgás, szemcsés volt. A máj íze eltűnt, egyáltalán nem volt érezhető a májasokra jellemző íz. Semmilyen íz élményt nem adott.
10. Mini sertés májas, Aldi, 149 Ft / 120 g, 4,75 / 10 pont

Májasra jellemző illat, de kissé világos szín. A kóstolók szinte mindegyike főtt szalonnás, főtt bőrkés ízt érzett, és a termék kicsit savanykásabb ízt adott. Nem romlott hatású, hanem inkább valamely adaléktól kapott savanykás íz volt ez. A súlya csomagolással együtt 120 g volt, a csomagoláson feltüntetett 120 g nettó súly ellenére.
9. Nádudvari sertésmájas, Tesco, 135 Ft / 110 g, 4,80 / 10 pont

Sötétebb színű, kissé kesernyés máj ízű, de a húspép íze is kiérzik belőle. Szárazabb hatású, kissé darabosabb, mint a tesztben legtöbb kóstolt májas.
7. Reál sertés májas, Élésker, 99 Ft / 120 g, 5,03 / 10 pont

A termék a harmadik legolcsóbb volt a teszteltek között, nettó súlyra viszonyítva. És mögötte csak drágább árfekvésű termékek végeztek. Világos, rózsaszín színű, fűszeres illat, de darabos, néhol főtt bőrke darabok voltak találhatóak. Ez kissé csökkentett az élvezeti értékén.
7. Gyulai sertésmájas, Penny Market, 179 Ft / 125 g, 5,03 / 10 pont

Szép, termékre jellemző szín, de furcsa illat, kicsit savanykás beütéssel. Nagyon szép egyenletes, homogén metszéslap, jól kenhető. Az íze minden kóstoló számára túl sós, savanykás volt. Zsíros hatású. A súlya csomagolással együtt 126 g volt, a csomagoláson feltüntetett 125 g nettó tömeg ellenére.
6. Pick kenőmájas, Tesco, 249 Ft / 150 g, 5,48 / 10 pont

Májasra jellemző szín, finom, nem tolakodó, máj illat. Kellően lágy, kenhető, de nem folyós. Szép metszéslap. Jellegzetes, kellemes máj íz.
5. Dulano házias sertésmájas, Lidl, 379 Ft / 130 g, 5,55 / 10 pont

Sötétebb májra jellemző szín, fűszeres máj illat, házias jelleg. Metszéslapja száraz, egyáltalán nem kenhető. Nagyon húsos, keményebb állag. Intenzív máj ízű kellemesen fűszeres, kicsit sós. A termék különleges, a többitől eltérő csomagolású, egy mélyhúzott fóliában 5 db külön bélbe töltött mini májas van. A nettó és bruttó súly különbségeként mért 6 grammot a többi termékhez képest kevésnek találtuk.
4. S Budget májas, Interspar, 249 Ft / 500 g, 5,70 /10 pont

Magasan a legolcsóbb termék volt nettó súlyra viszonyítva. Ehhez képest a termékre jellemző szép szín, enyhe, semleges illat. Kissé lágy, darabos, zsíros hatású állag. A főtt bőrke íze érezhető, de mellette jól megjelenik a máj íze. Negyedik helye meglepetés volt ezek mellett a neves vetélytársak mellett, melyek nem egyszer 2-3-szor drágábbak voltak ennél a májasnál.
3. Spar májas, Interspar, 229 Ft / 250 g, 6,15 / 10 pont

Szép, májasra jellemző szín. Enyhe finom májas illat. Jó állagú, jól kenhető nem zsíros hatású, enyhén darabos állag. Kellően sós, húsos íz.
2. Família finom májas, Tesco, 159 Ft / 100 g, 6,20 / 10 pont

Feltűnően szép szín, kellemes hagymás májas illat. Homogén állag, jól kenhető termék. Kellően sós, finom hagymás íz.
1. Dárdás májas, Penny Market, 139 Ft / 200 g, 6,48 / 10 pont

Szép, májasra jellemző szín, nem tolakodó, finom, májasnál keresett illat. Állaga tökéletes, jól kenhető de mégsem túl lágy. Kellemesen sós, finom máj íz érezhető.
Összegzés:

Ennél a terméktesztünknél is elmondható, hogy a drágább árfekvésű termékek nem mindig párosulnak a jobb minőséggel. A májasok elég nagy szórást mutattak elsősorban állagban és ízben. A színek és az illatok a lista végén szereplő két termék kivételével kellemesek voltak. Többnyire jól kenhető jó állagú májasok voltak tesztünkön. A középmezőnytől fölfelé kis különbségek voltak a termékek között, ezt az első hat helyezett egy ponton belüli eredménye is jól mutatja. Ha viszont az ár/érték arányt vizsgáljuk, látható, hogy néhány alacsonyabb áru termék is igen jól vizsgázott, hiszen a legolcsóbb termék negyedik helyen végzett, a második legolcsóbb pedig megnyerte tesztünket! A legdrágább májas pedig csak a középmezőnyben tudott végezni.

A súlyokról írt észrevételünkhöz hozzátartozik, hogy méréseinket nem hitelesített mérleggel mértük, hanem a tesztelők otthonaiban megtalálható digitális konyhai mérlegekkel. Mivel két ilyen konyhai mérleget használtunk ellenőrzéseinkhez, ezek az adatok is irányadóak lehetnek.Feltöltve: 2019-02-01

Forrás: Élelmiszerteszt

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 319028 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére