Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Kezdőlap >> | Tesztek >> | Baromfi párizsi vs. barom... >>

Baromfi párizsi vs. baromfi rúd

Öt üzletlánc saját márkás baromfi párizsija ment keresztül a napokban egy pontozásos teszten. Nem az volt a célunk, hogy megállapítsuk, mennyivel jobb minőségű az egyik a másiknál, hiszen az ahhoz szükséges kémiai vizsgálatokat nem végeztettük el, mindössze egy sorrendet kívántunk felállítani egy érzékszervi vizsgálat eredményei alapján, melyben az íz, az illat, az állomány, az összbenyomás, a szín, és a külső megjelenés volt a meghatározó.SPAR baromfi rúd

A szokatlan nevű baromfi rúd terméket a SPAR üzletlánc forgalmazza 1000 grammos tömeggel. A meghökkentő fantázianév nem véletlen műve, ugyanis ez a termék, még ha úgy is néz ki, nem nevezhető párizsinak. A Magyar Élelmiszerkönyv egyértelműen meghatározza, mire kerülhet fel ez a megnevezés. A különféle felvágottak zöménél arányát tekintve a legdrágább összetevő a hús. Minél több hús kerül a termékbe, annál többe fog kerülni annak előállítása. Egyértelmű tehát, ha olcsó terméket kell gyártani, a receptúrában a hústartalom fog leglátványosabban módosulni. Nem feltétlenül százalékos csökkenést kell ez alatt érteni, hanem a hús minőségére vonatkozóan is lehetnek változások, pontosabban, hogy a terméken megjelölt hús, vagy hús eredetű alkotóanyag konkrétan mit takar. A lényegre térve, párizsinak nevezhető az a főzéssel hőkezelt, füstölt, vagy füstöletlen, homogén metszéslapú készítmény, mely hústartalma a késztermékre vonatkoztatva legalább 40%. Párizsi nem készülhet kizárólag húspépből, mert a húspép, vagy más néven csontokról mechanikusan lefejtett hús mellékterméknek számít, és így nem számítható be a hústartalomba. Emiatt ez a termék, bármilyen furcsán hangzik, gyakorlatilag 0% hústartalommal rendelkezik.A SPAR üzletlánc által forgalmazott baromfi rúd a középmezőnyben végzett a tesz folyamán. Ízben ezüstérmet nyert, illat, állomány, összbenyomás, színben, és kinézetben inkább átlagos értékkel zárt. Figyelemre méltó, hogy összességében valódi párizsikat előzött meg. Nyilvánvalóan mindenkinek ízlése, és pénztárcája határozza meg, megelégszik-e a baromfi rúddal, vagy inkább egy baromfi párizsiba ruház be.
REÁL baromfi párizsi

A 450 gramm töltőtömeggel gyártott baromfi párizsit a REÁL üzletlánc hűtőpultjaiban találja meg a vásárló. A termék 50% baromfihúst (gépi csontozású hús) tartalmaz, így bőven eléri a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott legalább 40% hústartalmat, ezért ez a termék is beléphetett a párizsik klubjába. Az orosházi Merian Foods Kft. terméke tudta legjobban meggyőzni a tesztelő csoport ízlését, hiszen a maximálisan elérhető 25 pontból 20,9 pontot kapott az általuk gyártott párizsi, és ezzel az 5 vizsgált saját márkás felvágott közül ez a termék kapta a legtöbb pontot az érzékszervi vizsgálaton.
TESCO baromfi párizsi

A TESCO üzletlánc hűtőpultjában található 1000 grammos pulyka párizsi hústartalma 40%, ezzel éppen befért a baromfi párizsi kategóriába. A Magyar Élelmiszerkönyv alapján párizsinak nevezhető az a főzéssel hőkezelt, füstölt, vagy füstöletlen, homogén metszéslapú készítmény, mely hústartalma a késztermékre vonatkoztatva legalább 40%. Párizsi nem készülhet kizárólag húspépből, mert a húspép, vagy más néven csontokról mechanikusan lefejtett hús mellékterméknek számít, és így nem számítható be a hústartalomba. A többi párizsi versenytárssal összevetve ez a termék tartalmazza ugyan a legkevesebb húst, mégis a második helyen végzett az értékelésben, nem sokkal elmaradva a REÁL üzletlánc által forgalmazott terméktől.
LIDL baromfi párizsi

A LIDL diszkontban kapható 500 grammos baromfi párizsi 59% baromfihúst (gépi csontozású hús) tartalmaz, így a megnevezés teljesen helyénvaló. Az 5 vizsgált termék közül a középmezőnyben végzett, átlagosnak mondható adatokkal. Érdekes, és említésre méltó dolog, hogy a PENNY MARKET diszkontnak gyártott „Dárdás” baromfi párizsit is ugyanaz a cég állítja elő, az összetétel leírás szerint azonos receptúrával, mégis szembeötlő volt a különbség a két termék között a LIDL termék javára.
PENNY MARKET baromfi párizsi

A PENNY MARKET diszkont „Dárdás” néven futó saját márkás baromfi párizsija sereghajtóként ért célba az ötös versenyben. Érdekes módon érezhetően nagy volt az eltérés a LIDL és PENNY MARKET által forgalmazott termékek eredményei között az előbbi javára, holott mindkét felvágottat ugyanaz a cég gyártja, és az összetétel lista is messzemenően megegyezik egymással. A „Dárdás” párizsi íze, illata, állaga jelentősen eltért a többi tesztelt felvágott hasonló tulajdonságaitól, mely valószínűleg - bár ez csak feltevés - a felvágottba felhasznált baromfi bőrnek köszönhető. Egyes baromfi fajták bőre (pulyka, kacsa, liba) ugyanis meglehetősen karakteres ízt, illatot tud adni a készterméknek.Természetesen találhatók a polcokon lényegesen magasabb hústartalmú párizsik is, ezekért azonban jóval mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni, mint az itt tesztelt társaikért, mégis érdemes megfontolnunk, mit tartunk fontosnak, a mennyiséget, vagy a minőséget? Ne felejtsük, az adalékok, a fűszerek, és az aromák valódi csodákra képesek, mintegy „jótékony vakolatként” elfedve az „építőfalak” anyagát.

A következő összefoglaló táblázat tartalmazza az öt tesztelt termék vizsgálati eredményeit, illetve kapott pontszámokat. Jól látható, hogy az ár csökkenésével csökken az élvezeti érték is, bár érdekes módon a középmezőnyben tudott végezni a Spar által forgalmazott 0 % hústartalmú baromfi rúd is, mely az előző bekezdésben foglaltakat erősíti.Egy egyszerű számítás. A bruttó kilós árból vonjuk le az ÁFA-t! A megkapott nettó összeg 60-70%-ért kell a gyártónak előállítani a terméket, és kiszállítani az üzletláncok raktáraiba. Ebből meg kell még vásárolnia az alapanyagokat (hús, fűszerek, adalékok, műbél, címkék, csomagolóanyagok, kartonok, stb.), ki kell fizetnie a dolgozókat (éves fizetésemelésről is illene gondoskodni), ki kell fizetnie a közüzemi költségeket (gáz, víz, áram), a hűtés, és szállítás költségét. A gépek árát ki kell termelnie (az élelmiszeripari gépek értéke extrákkal felszerelt luxusautók árával vetekszik, tehát több tízmilliós tételekről beszélünk), azokat folyamatosan karban kell tartania. Ahhoz, hogy a piacon tudjon maradni, állandóan fejlesztenie kell az üzemet, a termékeit, és rendszeresen költenie kell marketingre is, hiszen egyetlen termék sem fogja tudni magát eladni. Ezek óriási költségek. Érdemes tehát már a hűtőpult előtt állva belegondolnunk abba, valóban megéri-e kizárólag csak az árat figyelembe venni a vásárláskor, vagy inkább a minőséget próbáljuk előtérbe helyezni, magasabb élvezeti értékeket biztosítva ezzel családunknak?Feltöltve: 2015-04-15

Forrás: Élelmiszerteszt

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 300518 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére