Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Füstölt szárazkolbász teszt

A kolbász egy olyan termék, melynél mindenki a saját receptjére esküszik. A család tradicionális receptje a legfinomabb és legzamatosabb, jöhet bármilyen más termék, az csak a sajátunk mögött végezhet az összevetésekben… Hazánkban, jellemzően vidéken, előszeretettel készítik el a Magyarországra oly jellemző, sertéshúsból és fűszerekből készült, bélbe töltött, füstöléssel tartósított és szárítással érlelt szárazkolbászt vagy parasztkolbászt.Persze van olyan időszak, ami nem kedvez az otthoni kolbászgyártásnak, tavasztól őszig nem ideális a hagyományos technológiával készült kolbászok gyártása. Aki viszont nem „tárolt be” a spájzba, esetleg a fagyasztóba, de ilyenkor sem szeretne lemondani a kolbászos szendvicsről, az az üzletek kínálatából tud választani. Abból a kínálatból, mely számtalan jobbnál jobb és sajnos néhány rossz kolbászt is tartalmaz. A kínálatban bőven akad olcsóbb kategóriájú, gyorsérlelővel készült termék is. Ezeket a termékeket kihagytuk a tesztünkből, mert véleményünk szerint a gyorsérlelővel készült termékek nem kerülhetnek egy kategóriába a kizárólag szárítással érlelt, gyorsérlelő nélkül, természetes fűszerekkel, „csupán” hagyományos szárításos érleléssel készült termékekkel. Így kijelenthetjük, hogy prémium kategóriájú, természetes sertés vékonybélbe töltött, szárítással érlelt kolbászokat teszteltünk.

Nézzük mit ír erről az Élelmiszerkönyv:

„A kolbász tetszetős megjelenésű, egyenletesen, de termék fajtánként változó méretben aprított és kevert hús- és szalonnaszemcsékből álló, jól szeletelhető, tömör állományú húskészítmény. A kolbász vagy parasztkolbász, amit sertés vékonybélbe töltenek, 3-5 cm nyers átmérővel. A füstölés olyan művelet, amelynek célja az előállított füsttel a húskészítmények füstölt ízének és színének kialakítása, az eltarthatóság növelése, a termék jellegének kialakítása. A füst előállítása történhet keményfa közvetlen elégetésével vagy füstaromából annak regenerálásával. Az érlelés a húskészítmények megfelelő kémiai összetételét és íz anyagait kialakító érlelés gyorsító nélkül, elsősorban a szárításhoz kapcsolódó – vízaktivitás csökkentéssel járó technológiai folyamatok összessége.”

Terméktesztünkhöz olyan termékeket igyekeztük vásárolni, melyek nem voltak egyedileg becsomagolva sem vákuumtasakba, sem védőgázos csomagolásba. A termékeket értékesítés előtt kiakasztva, az üzletek megfelelően kialakított helyein tárolták. Tapasztalatunk szerint a kolbászoknak és egyéb szárítással, füstöléssel tartósított termékeknek nem tesz jót a védőgáz. A termék visszapuhul, állaga veszít eredeti tulajdonságaiból. A vákuumos és a védőgázos csomagolást a gyártók a kereskedelmi igények miatt alkalmazzák, így ugyanis a boltba szállítást követően az termék nem veszít tovább a súlyából a száradással. Amennyiben a gyártó nem gyártja az adott terméket csomagolás nélkül, úgy a védőgázos csomagolású terméket teszteltük. A csomagolás módját az egyedi bírálatok során jelöltük.

Csemege termékeket vizsgáltunk, amelynél a termék nem tartalmaz csípős őrölt paprikát, de volt olyan termék is a kóstoltak között, ahol nem volt külön feltüntetve, hogy csípős vagy csemege termékről van szó. Ezekbe a termékekbe minimális mennyiségű csípős őrölt paprika kerülhetett.

A kóstolás során vizsgáltuk a termékek állagát, színét, illatát és ízét, mely paramétereket különböző súlyozással vettünk figyelembe. Nézzük a vaktesztünk eredményét:
12. Csabai szárazkolbász, Tesco, 1159 Ft / 250 g, 4.636 Ft / kg, 4,62 / 10 pont

A termék egyértelműen csalódás volt. A csabai szárazkolbász nevet már-már megszégyenítő minőségű termék, ami halvány narancssárga színű, illatában csak a füstöt érezni, a kolbászra jellemző illatnak nyoma sem volt, inkább savanykás illatú volt. Nagyon inas, egyenetlenül keveredett el a hús és a szalonna a termékben. Puha, éretlen hatás (a védőgáz lehet, hogy rásegített erre), zsíros íz. 100 g termék 150 g hús felhasználásával készült, ami önmagában egy jó minőségű kolbászt feltételezett, de a valóság nagyon távol állt ettől. Gyenge termék, aminek ráadásul messze a legmagasabb volt a kilogrammonkénti ára. A termékből a védőgázos csomagolásút teszteltük.
11. Tóalmási parasztkolbász, Interspar, változó súlyú, 3.690 Ft / kg, 5,29 / 10, pont

A terméknek barnásvörös színe volt, mely eltér a füstölt kolbásztól megszokott és a többi tesztelt termék színétől. Vékony kérgesedés látható a kolbászon. Erős, talán már túlságosan is erős füst illat, de emellett a fűszerek illata is érződik. Megfelelő zsír és hús arány, néhol elég sok ínnal. Kóstoláskor rágós volt, íze fűszeres, erősen füstös, és egy meghatározhatatlan idegen íz „jött” ami miatt néhány pontozónál gyengébb eredményt kapott. A terméken nincs feltüntetve, hogy 100 g termék hány g sertéshús felhasználásával készült. A termékből a csomagolás nélküli változatot kóstoltuk.
10. Karát Gyulai Pároskolbász, Penny Market, 699 Ft / 250 g, 2.796 Ft / kg, 5,69 /10 pont

Sötétvörös színű, ami még nem túlzott, illata kellemes, fűszeres, erősen füstös. A massza egyenletes, kóstoláskor kissé gumis. A termékben több helyen índarabok vannak, melyek rontják az élvezeti értéket. Íze fűszeres, füstös, mellékíztől ugyan mentes, de a füst íze uralkodó, kissé túlzottan is. 100 g termék 162 g hús felhasználásával készült. A termékből a csomagolás nélküli változatot teszteltük.
9. Pikok Pure Gyulai szárazkolbász, Lidl, 399 Ft / 100 g, 3.999 Ft / kg, 5,86 / 10 pont

Kolbászra jellemzőtől narancsosabb szín, nagyon vékony, szinte „átlátszó” szeletek. Vágási felületén nagyobb szalonnadarabok láthatók. Illata nagyon enyhén füstös, jellegtelen. A massza egyenletesen elkevert, de nagyobb szemcsékből áll, mint a többi kóstolt termék, de nem inas. Kóstoláskor zsíros hatású a nagyobb zsírdarabok miatt, ízéből tolakodóan jön a sertészsír íz. A termék a kiválasztás alap kritériumainak megfelel, mivel gyorsérlelő mentes és a csomagoláson tartósítószer és ízfokozó mentes termékként hirdetik, mely csak természetese alapanyagokból készül, de a csomagolást vizsgálva más érdekességre találtunk. A megnevezés alatt Gyula város címere szerepel (a kolbász nem Gyulán és nem Békéscsabán készül, így a megnevezésben az érvényes szabályok szerint a Gyulai szó nem szerepelhet), ami azt sugallja, egy gyulai receptúráról van szó. A címer megtévesztő lehet, mivel a gyulai kolbászban sem marhahús, sem édeskömény, sem rozmaring nincs, mint ebben a kolbászban. Ecetporról és gyümölcskoncentrátumról nem is beszélve… 100 g termék 140 g hús felhasználásával készült. A termékből a szeletelt, védőgázos csomagolásút teszteltük.
8. Darnó Hús Szigetközi házikolbász, Tesco, 1.399 Ft / 400 g, 3.498 Ft / kg, 6,51 / 10 pont

Világos narancsszínű, kolbászra kevésbé jellemző, látszatra kevés paprikát tartalmaz. Fűszeres, enyhén füstös illat. Nagyon inas, durva szemcsés, száraz hatású, nehezen rágható gumis állag. Íze átlagosnak mondható, nincsenek kiemelkedő zamatai. Egyszóval is jellemezhető kolbász: átlagos. 100 g termék 128 g hús felhasználásával készült. A termékből a védőgázos csomagolásút teszteltük.
7. Gyulai Kispáros, Gyulahús mintabolt, változó súlyú, 3.103 Ft / kg, 6,64 / 10 pont

Sötétvörös, talán kissé túl sötét szín, apró szemcsézettséggel, enyhe de fűszeres illat, pici mellékillattal, elegendő füsttel. Kissé inas, keményebb, de jó állagú. Megfelelő zsír és hús arány, jó ízű, amelyből szépen érződik a fűszer és a füst. Néhány tesztelőnek erős volt a füst. 100 g termék 137 g hús felhasználásával készült. A termékből a csomagolás nélküli változatot teszteltük.
6. Csabai Pároskolbász, Interspar, 569 Ft / 150 g, 3.793 Ft / kg, 6,79 / 10 pont

Sötétpiros szín, homogén masszával, enyhe, fűszeres túl friss kolbász illatával, elegendő füsttel. Puha, kenődő állag, amire a védőgázos csomagolás rásegíthetett. Kissé inas és zsíros hatású. Ízében megfelelő, fűszeres, füstös, de a szájban mázgás, kenődő érzést nyújt. 100 g termék 153 g hús felhasználásával készült. A termék védőgázos csomagolású változatát teszteltük, ezen a kolbászon volt leginkább érezhető a védőgázos csomagolásnak a bevezetőben említett hátránya.
5. Gyulai Kolbász, Gyulahús mintabolt, változó súlyú, 3.179 Ft / kg, 6,93 / 10 pont

Sötétvörös, de még nem túl sötét szín, házi jellegű, fűszeres, füstös illat. Apróra darált, homogén masszából készült, kemény, érett kolbász, aminek masszája jól összeállt. Szárazabb hatást kelt mint bármelyik másik tesztelt kolbász. Kisség rágós, de nem túl zavaróan. Az ízében is visszaköszön a finom fűszeres íz, de a füstje egy csak erre a termékre jellemző ízű, kissé talán túl erős. 100 g termék 162 g hús felhasználásával készült. A termékből a csomagolás nélküli változatot teszteltük.
4. Pikok páros szárazkolbász, Lidl, 799 Ft / 250 g, 3.196 Ft / kg, 7,35 / 10 pont

Sötétvörös, jellegzetes kolbászra jellemző szín, kellemesen füstös, nem túlzó füst illat. Kis savanykás illat is keveredik a füsttel. Tömör, de nem túl kemény állag. Homogén massza, kissé inas. Paprikás fűszeres, enyhén füstös illat, kellemes íz. 100 g termék 150 g hús felhasználásával készült. A termékből a védőgázos csomagolást teszteltük.
3. Ízműves Békéscsabai kolbász, Dalacsi Húsáruház, változó súlyú, 2.990 Ft / kg, 7,86 / 10 pont

Szép sötétpiros szín, de a massza nincs egyenletesen vegyítve. Házikolbászra jellemző, enyhe fűszeres illat, kellemes füst aroma. Kissé inas, egyenletes rágási kép. Enyhén zsíros, de házi kolbászra jellemző íz. Ha jobban megérett volna, még harmónikusabb lehetne az íze. Összességében megfelelő érzékszervi jellemzők. A terméken nincs feltüntetve, hogy 100 g termék hány g sertéshús felhasználásával készült. A termékből a csomagolás nélküli változatot teszteltük.
2. Házi jellegű békési kolbász, Dalacsi Húsbolt, változó súlyú, 2.900 Ft / kg, 7,87 / 10 pont

Sötétvörös szín, erősen fűszeres, de finom, kellemesen füstös illat. Apró inak, amik nem túl zavaróan vannak jelen a kolbászban. Megfelelően száraz állag, érett kolbász hatását kelti, de nem kemény. Látszólag több paprikát tartalmaz mint a többi termék, és a fokhagyma valamint a köménymag is markánsan van jelen a kolbászban. 100 g termék 125 g hús felhasználásával készült. Az első igazán finom ízű, érett, házias jellegű kolbász. A termékből a csomagolás nélküli változatot teszteltük.
1./ Korabeli parasztkolbász, Reál, változó súlyú, 3.150 Ft/kg, 8,18 / 10 pont

Szép sötétvörös szín, fűszeresebb, de finom illat, ami, kellemesen füsttel párosul. Néhol apró inak vannak a termékben, de a nem befolyásolja az élvezeti értéket. Megfelelően száraz, érett kolbász de állaga nem túl kemény. Ízében a fokhagyma és a köménymag jól érezhető, Az átlagosnál több pirospaprikát tartalmaz. Vaktesztünkön a tesztelők megjegyezték, hogy nagyon hasonló a 3. számmal jelzett, végül a 2. helyen végzett kolbászhoz. Paramétereiben, főbb jellemzőiben szinte azonos minőségű a két kolbász. Minőségük kimagaslóan jó a vakteszt többi termékeinek minőségéhez képest. A terméken nincs feltüntetve, hogy 100 g termék hány g sertéshús felhasználásával készült. A termékből a csomagolás nélküli változatot teszteltük.
Összegzés:

Tesztjeink során arra törekszünk, hogy a gyártástechnológia és alapanyagok szempontjából hasonló termékeket állítsunk szembe egymással. A szárazkolbászok esetében sem volt ez másképpen, a gyorsérlelőtől mentes, hagyományos technológiával és fűszerekkel készült, füstöléssel tartósított és szárítással érlelt kolbászok között próbáltunk sorrendet felállítani. Ezek között a prémium termékek között is – ahogy ez lenni szokott – akadtak olyanok, melyek méltatlanok voltak erre a jelzőre. Bosszantó, hogy nagy múlttal rendelkező gyárak kifejezetten magas árfekvésű termékei sem minden esetben hozták azt az érzést, melyet joggal elvártunk volna. A legtöbb termékre az átlagos jelzőt tudtuk használni. A dobogón végzett termékek viszont megbízhatóan hozták az elvártakat, sőt, még többet is.Feltöltve: 2019-06-03

Forrás: Élelmiszerteszt

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 327028 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére