Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Fonott kalács teszt

A legtöbb családnál a húsvéti asztal elmaradhatatlan eleme a kalács, akárcsak a sonka és a tojás. A böjt végeztével előkerülnek a finomságok, és ezek közé tartozik ez a guszta, búzalisztből tejjel, vajjal dagasztott, kelt, foszlós bélű, édes ízű sült tésztaféle. A magyar hagyományok szerint ünnepekre készül, de ezen belül is leginkább a húsvéti asztal elmaradhatatlan része. Természetesen az üzletek mindennapi kínálatában szerepel, de fogyasztása a vallási ünnepek környékén a legjelentősebb.A kalács szó szláv eredetű és a kalács eredeti kerek formájára utal, ennek ellenére a kalács formája lehet kerek és hosszúkás, telt, lyukas közepű és rácsosan alakított, fonatlan és fonott. Nagyon sokáig az elkészítése azonos volt a kenyérével, csak formájában különbözött tőle. A kenyérnél jobb minőségű búzalisztből készült, de manapság a kalács tartalmasabb tésztából készül, a dagasztáshoz tejet használnak, a tésztát bizonyos receptek alapján tojással is gazdagítják.

Húsvét közeledtével néhány üzletben kapható fonott kalácsot teszteltünk. Volt ebben multi üzlet részére előre legyártott és csomagolt, de neves pékség aznap sült terméke is, és az érdekesség, egy otthon készült változat is. Utóbbi nem szerepelt a teszten, mert kereskedelmi forgalomban nem kapható, de a teszt végén egy külön bekezdésben részleteztük az előállítás költségeit és közöltünk két képet, az összehasonlíthatóság miatt.

A vaktesztünkön vizsgáltuk a kalácsok színét, illatát, állagát, és ízét, de ezeket a szempontokat különböző súlyozással vettük figyelembe. Nézzük a vaktesztünk eredményét:
7. Fonott kalács, Penny Market, 319 Ft / 400 g, 5,48 / 10,0 pont

Nagyon világos, átlagosnak tűnő, egyáltalán nem izgalmas külső. A tesztelők már csak kicsomagolás és szeletelés után találkoztak a termékkel, ennek ellenére a megjegyzésekben szerepelt, hogy előrecsomagolt termékről van szó, „zacskós” termék benyomását keltette az illata. Állaga tömör, kemény, egyáltalán nem rugalmas. ízében valami „oda nem illő”, avas mellékíz jelentkezett. Csalódást keltő termék volt.
6. Fonott kalács, Interspar, 289 Ft / 250 g, 5,93 / 10,0 pont

Enyhén sárga, kellemetlen toast kenyérre jellemző illat, mely kalácsra nem jellemző. Tömör állagú, száraznak mondható, nagyon vékony a héja. Nem finom, túlaromázott, zacskós íz. Az előrecsomagolt kiszerelést a tesztelők ebben az esetben is „kiszúrták” az érzékszerveik alapján is. Nem szerepelt jól a termék a teszten.
5. Foszlós kalács, Interspar, 399 Ft / 300 g, 6,60 / 10,0 pont

Tipikus, kalácsra jellemző szín, viszont illattalan és jellegtelen. Jó az állaga, megfelelően rugalmas, jól foszlik. Enyhén aromás, édes, vaníliás íz. A kalács alja erősen égett volt, a kéreg lehullott a kalácsról. Az égett keserű íz picit visszaköszönt a kóstolásnál.
4. Fonott kalács, Lidl, 319 Ft / 400 g, 7,35 / 10,0 pont

Kalácsra jellemző, halványsárga szín, nem fényes héj. Finom kalácsra jellemző illat, viszont állagban morzsalékos, nem rugalmas, száraz hatású. Kissé vaníliás, édes íz.
3. Pekár fonott kalács, Reál, 349 Ft / 500 g, 7,40 / 10,0 pont

Szép halványsárga szín, finom, édes, vaníliás illattal. Stabil héj, világossárga, színű bél, kissé gittes állag. Íze kevésbé édes, és nem elég markáns kalács ízű.
2. Fonott kalács, Lipóti, 390 Ft / 300 g, 8,18 / 10,0 pont

Szép kalácsra jellemző szín, nagyon enyhe, de kellemes illat. Rugalmas állagú nem túl tömör, jól foszló kalács, de egy picit száraz állagú. Az illatához hasonlóan enyhe az íze is, de finom. Első olyan termék melyet szívesen kóstoltunk, és bátran meg is vettünk volna az üzletekben.
1. Fonott kalács, Tesco, 299 Ft / 400 g, 9,35 / 10,0 pont

Tojásos színű, szép sárga, kalácsra jellemző szín. Édes vaníliás illat, ami már picit tolakodó is. Puha, rugalmas héj, ami nem ropogós, a kalácsbél tömör, de mégis puha állagú, foszlós, rugalmas. Íze kellemesen édeskés, vaníliás, rágáskor összeáll. Egy előre csomagolt terméktől kifejezetten jó teljesítmény! Egyetlen tesztelő sem jegyezte meg sem az illat sem az íz vizsgálatánál, hogy zacskós, előre csomagolt termékre jellemző íz vagy illat jelenne meg. Ami pedig az ár/érték arányát illeti, abban is nagyon jól szerepelt.
Házi kalács:

Bevezetőnkben említettük, hogy a házi kalács elkészítésének költségeiről adunk néhány információt. Tesszük ezt leginkább azért, mert a tesztelt termékek árai széles skálán mozogtak, 698 Ft és 1330 Ft között helyezkedtek el kilogrammonként. Ebben a bekezdésben az otthon sütött kalácsról készült fotókat és költségeinek részleteit szeretnénk megosztani. Bár több munkával jár az otthoni kalácssütés, de egy gyakorlott háziasszonynak, ez meg sem kottyanhat. Ha pedig a költségeit tekintjük át, valamint rápillantunk a képekre, láthatjuk, hogy megéri a fáradtságot! Hozzávalók: 1 kg kenyérliszt, 175 Ft, 5 dkg vaj, kb. 150 Ft, 1 kocka élesztő, 40 Ft, 8 dkg cukor, kb. 20 Ft, víz és egy csipet só. Ha ehhez hozzáadjuk a maximum 100 forintnyi sütési költséget, láthatjuk, hogy alig 500 Ft értékű összetevőből, egy 1500 grammos kalács készíthető, ami igen költséghatékony a tesztben szereplő termékek áraihoz viszonyítva…
Összegzés:

Szerkesztőségünk nehezményezi, hogy a péktermékek többségénél nem lehet tudni, hogy pontosan miből készülnek. A termékek neve árulkodó ugyan, a kovászos kenyér vélhetően kovásszal, a teljes kiőrlésű kifli vélhetően teljes kiőrlésű lisztből és a rozskenyér rozsliszt felhasználásával készül, de pontos adatai nincsenek a vásárlóknak a termékekről. Például a rozskenyérnek az Élelmiszerkönyv 2018-as változásait követően 40 %-ról 60 %-ra emelkedett a minimum rozsliszt tartalma, de szeretnénk többet tudni a „maradékról” is. Ezt sem a termékjelölőn (mert nincs…), sem az üzletekben a termékek neve alatt/mellett nem találjuk meg. Így marad a bizalom és a tapasztalat.

Kalácsnál hasonló a helyzet, az előrecsomagolt termékeknél ugyan kötelezően fel kell tüntetni az összetevőket a csomagolóanyagon, de az ún. lédig termékeknél, amikor az eladó veszi le a polcról a kalácsunkat, vagy mi magunk tehetjük ezt meg, nagyon kevés információnk van a termékekről.

A vakteszt első két helyezett termékét bátran ajánljuk, mert emlékeztettek bennünket arra a kalácsra, mely a teszt előtt az elképzeléseinkben szerepelt. Esztétikailag, majd később tapintva, kóstolva megbízható, illatos, finom kalácsot kapunk, ami méltó szereplője lehet az ünnepi asztalnak. A középmezőnyben átlagos termékeket találhatunk, az utolsó két helyen pedig, ahogy az a teszteken lenni szokott, olyan termékek szerepelnek, amit a szerkesztők nem tudnak nyugodt szívvel ajánlani.Feltöltve: 2019-04-15

Forrás: Élelmiszerteszt

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 325398 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére