Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Néhány napja foglalkoztunk azzal a témával, hogy az utóbbi években újra kedveltek lettek a fogyasztók körében a liba és kacsazsírok. A száműzésük, majd a rehabilitálásuk okait egy korábbi cikkünkben részletesebben tárgyaltuk. Mára nagy választékban kaphatók az üzletekben, különböző kiszerelésben és több gyártótól. Párhuzamosan kínálják a liba és a kacsazsírt, melyek felhasználhatóság, íz és beltartalmi érték tekintetében nagyon hasonlóak.Van olyan, aki a libazsírra esküszik, azt keni a kenyerére, azzal készíti az ételeit, esetleg abban süti a rántott húst, de van, akinek a kacsazsír a szimpatikusabb és azt használja a mindennapokban, a konyhájában. Ezek a vélemények inkább a megszokásra, szimpátiára, beszerezhetőségre alapulnak, mint a zsírok ízére, vagy más paraméterére. A hasonló felhasználhatóság miatt úgy döntöttünk, hogy nem választjuk szét a zsírokat fajtájuk szerint, hanem „egymásnak eresztjük” őket és egy tesztben próbálunk utánajárni annak, hogy fogyasztói szempontból van-e jelentős különbség a zsírok között. Vizsgáltuk a zsírok illatát, állagát, színét és ízét, de ezeket különböző súlyozással vettük figyelembe.

Vakteszt lévén a tesztelők nem tudták mely gyártó termékét kóstolják, de még azt sem, hogy liba vagy kacsazsír került a tányérjukra. Az alábbiakban olvashatják a kialakult sorrendünket:
9. Aldi kacsazsír, Aldi, 265 Ft / 200 g, 2,90 /10,0 pont

A termék nagy csalódás volt. Túlságosan sötét sárga színű, nem kellemes, égett illatú. Az állaga túl folyós volt, a kóstolás előtt a tányérra helyezve, pár másodperc múlva szétfolyt. Sokkal alacsonyabb volt az olvadáspontja, mint a kacsazsírtól megszokott lenne. Ízében is az égett hatás jelent meg. Sajnos egyáltalán nem emlékeztetett a kacsazsírra.
8. Grandfett libazsír, Interspar, 299 Ft / 190 g, 5,50 / 10,0 pont

Fehér színű, kissé avas illatú volt a termék. Az állaga ikrás volt, ami jellemző a vízi szárnyas zsírokra, de ez az egyetlen pozitív észrevétel, amit a termékről el tudunk mondani. Az íze erősen avas volt. Csak a megfelelő állaga miatt lehetett jobb a leggyengébben szerepelt terméknél. Az volt az érzésünk, hogy ha nem avas alapanyagból készül, jól végezhetett volna a teszten.
7. Házi libazsír, Reál, 389 Ft / 250 g, 6,13 /10,0 pont

Szép világos, majdnem fehér szín, viszont picit égett illat. Ikrás, könnyen olvadó állag. Az illatán érzett picit égett, túlsült hatás az ízén is mutatkozott.
6. Pikok kacsazsír, Lidl, 399 / 300 g, 7,50 / 10,0 pont

Szép sárga színű, jellegzetes kacsazsír szín, enyhe zsírillatú kevésbé aromás, ikrás, keményebb állagú, lassabban olvad. finom íz, enyhe aroma. Ennél a zsírnál éreztük először azokat a jellemzőket, melyet a teszt előtt kerestünk. Az egyik olyan termék, mely tartalmaz antioxidánst, ami az avasság későbbi megjelenését hivatott meggátolni.
5. Orsi Libazsír, Reál, 529 Ft / 200 g, 8,05 / 10,0 pont

Egyenletesen világos, majdnem fehér szín, enyhe kellemes illat, szobahőmérsékleten jól olvad, ikrás állagú, enyhe, de finom íz. A másik olyan termék, ami a csomagoláson feltüntet adalékanyagok, ami az antioxidáns.
3. Karát kacsazsír, Penny Market, 399 Ft / 300 g, 8,23 / 10,0 pont

Szép világossárga, a kacsazsírra jellemző szín, kellemes, finom, aromás illat. Ikrás az állaga, szobahőmérsékleten jól olvad. Finom, kacsazsírra jellemző íz, az első olyan termék, ami azonnal elnyerte a vaktesztelők tetszését. A multicégek bizonyos termékkörben tapasztalható alacsonyabb árai néha gyengébb minőséggel párosulnak, de ennél a terméknél ez egyáltalán nem volt igaz. Ár/érték arányban a legjobban végzett ez a termék!
3. Tápéi kacsazsír, Interspar, 469 Ft / 300 g, 8,23 / 10,0 pont

Nagyon szép világossárga, a kacsazsírra jellemző szín, kellemes, finom, aromás illat. Ikrás az állaga, szobahőmérsékleten jól olvad a termék. Kacsazsírra jellemző, finom íz. A termék minden vaktesztelőnél egyöntetűen jól végzett. A teszt kiértékelésekor kiderült, hogy ez a gyártó állítja elő a 4. helyen végzett kacsazsírt. A tesztelők benyomása az volt, hogy a két zsír megegyezik, attól függetlenül, hogy a vakteszt során nem egymást követően kerültek kóstolásra a termékek. Az adott pontszámok ezt jól tükrözik.
2. Házi kacsazsír, Tesco, 659 Ft / 300 g, 8,68 / 10,0 pont

Egyenletesen szép sárga szín, kellemes, tiszta illat, szép, ikrás, olvadós állag. Kacsazsírra jellemző, minden idegen íztől mentes, finom íz. A legjobb helyen végző kacsazsír, aminek csomagolása is könnyen bontható, a többi, kicsit nehezebben nyíló műanyag dobozhoz képest. A termék a drágább ár kategóriájú termékek közé tartozik, de nem a legdrágább a teszteltek közül.
1. Házi prémium libazsír, Reál, 649 Ft / 300 g, 9,12 / 10,0 pont

Nagyon szép, szinte fehér szín, kellemes, minden idegen illattól mentes, az állaga ikrás, megfelelően olvadós. Nagyon kellemes finom íz, ami a valóban a házi libazsírra emlékeztet. A teszt győztes termék kiemelkedett a többi közül. Nagyon szimpatikus volt a termék csomagolása, ami a hagyományos kisebb méretű „befőttes” üveg volt, ami tovább felhasználható a háztartásban és nem terheli a környezetet.
Összegzés:

Általánosságban elmondható, hogy finom zsírokat kóstoltunk, volt két kiemelkedő minőségű termék, melyek idézték a Márton napkor, otthon, friss bőrös hájból sütött zsír ízét és állagát. Színük homogén, egyenletes, állaguk ikrás, klasszikus vízi szárnyas zsírra jellemző volt. A 3. és 4. helyezett zsír egy gyártótól származott, az egyik termék multi saját márkás, a másik gyártói brand termék volt, érdekessége volt ezeknek a termékeknek, hogy a tesztelők észrevették az azonosságot, ezt a pontszámok is jól mutatják. Dicséretes, hogy egy gyártó ugyanazt a minőséget adja multi saját márkás csomagolásban, mint a gyártói csomagolásban. Mint minden teszt során, volt csalódás is. Az utolsó két helyen végzett termék nem emlékeztetett az elképzelésünkben szereplő finom, jó állagú zsírokra, sem állagban, sem ízben, nem közelítette meg a dobogón végző termékeket. Összességében elmondható, hogy egy-egy zsírfajtán belül is vannak jó és kevésbé jó… termékek, kacsazsírból is találtunk kifogástalan minőséget és a teszt győztes libazsír is kiváló terméknek bizonyult. Ár/érték arányban a 4. helyen végzett kacsazsírt találtuk a legjobbnak.Feltöltve: 2019-04-09

Forrás: Élelmiszerteszt

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 327030 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére