Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Kezdőlap >> | Információk >> | Ami nem tetszik >>

Pálmaolaj

Életünk szinte „nélkülözhetetlen” részévé vált mára a pálmaolaj: megtaláljuk élelmiszerekben, kozmetikumokban, takarítószerekben, erőművekben energiahordozóként, de autóink üzemanyagában is. Óriáscégek hatalmas hasznot kaszálnak, míg helyi kistermelők elveszítik földjüket, ezzel megélhetésüket. A termőföld növelése érdekében letarolják, felégetik az őserdőket, és az sem érdekli őket, hogy ezzel állatfajok halnak ki, és tűnnek el végleg.A pálmaolaj egy nagyon olcsó növényi olaj, termőföld tekintetében körülbelül ötödannyi területet igényel, mint például a kókuszzsír előállításához szükséges kókuszpálma ültetvények területe. Igen sokoldalú, hiszen mint a cím is említi, szinte mindenhol fellelhető, a csokoládétól kezdve egészen az erőművek kazánjáig, ahol tüzelőanyagként egyszerűen elégetik. 2017-ben mintegy 7,7 millió tonna pálmaolajat használt fel az Európai Unió, ebből körülbelül 61% energiahordozóként, a maradék 39% pedig élelmiszerekben, és a vegyiparban végezte pályafutását.

Az olajpálma kifejezetten a párás, meleg éghajlatot szereti, így az egyenlítő közelében található trópusi országok, mint például Délkelet-Ázsia, Latin-Amerika, vagy Afrika jelentős termelőnek számít. Ezek a területek nem éppen a gazdag országairól híresek, mely országokban a környezet- és természetvédelem még igencsak gyermekcipőben jár (már ha egyáltalán járni tud). Napról napra egyre nagyobb területen irtják, vagy égetik fel a földünk számára rendkívül fontos esőerdőket, hogy minél nagyobb termőterülethez juthassanak. Napjainkban világszerte körülbelül 27 millió hektárnyi területen termelnek olajpálmát, ez akkora terület már mint Új-Zéland, vagy majdnem három Magyarország. Képzeljék el hazánkat, ahol minden egyes négyzetméteren olajpálmák nőnek, és ezt szorozza meg hárommal! Az őserdők helyét átveszi egy monokultúra, amely egy „zöld sivatag” látszatát keltve növény-egészségügyi szempontból is erősen aggályos állapotokat teremt.

A kitermelés módjából eredően az autók üzemanyagában található pálmaolaj származékok mintegy háromszor károsabbak a környezetre, mint a tisztán kőolajból készült üzemanyagok. Nem véletlenül tettek kísérletet EU-küldöttek a pálmaolaj üzemanyagokban történő felhasználása ellen 2018 év elején, ami sajnos egyelőre nem járt még sikerrel. De nem csak a klíma szenved az eszetlen pálmaolaj termelés miatt, hanem az élővilág is. A kipusztított erdőkkel eltűnnek olyan állatfajok is, mint az orangután, a borneói törpe elefánt, vagy a szumátrai tigris. helyi termelőket, őslakosokat űznek el olykor brutális módon lakhelyükről, hogy földjeik helyét olajpálmával ültessék tele.

Sajnos ezekről a problémákról az európai így magyar felhasználók, fogyasztók csak igen keveset, vagy talán egyáltalán semmit nem tudnak. A hátrányát viszont érezzük akár a környezetszennyezés terén, vagy pedig a pálmaolajjal készült élelmiszerek fogyasztása során. A finomított pálmaolaj nagy mennyiségben tartalmaz egészségkárosító zsírsav észtereket, melyek képesek a genomot (a szervezet teljes örökítő információját) károsítani, növelve ezzel egyes rákbetegségek kialakulásának esélyét.

Hogy mi mindenben található pálmaolaj? Talán rövidebb lenne egy olyan lista, hogy miben nincs még. Fagyasztott pizzák, kekszek, margarinok, édességek, sütemények, péksütemények, csokoládék, levesporok, vegán sajtutánzatok, stb. szinte már el sem képzelhetők pálmaolaj nélkül. Egy csokoládéban könnyen lecserélhető a drága, és jó ízt adó kakaóvaj az olcsó pálmaolajra, és máris megtakarított a gyártó, illetve a forgalmazó egy csomó pénzt. Jó példa erre a talán még magyarnak gondolt, de már régen külföldön gyártott Boci csoki, amely amellett, hogy 100 grammról 90 grammra zsugorodott (valószínűleg egy, a fogyasztók által benyújtott, súlycsökkentést követelő petíciót követően), az összetevő listája is így kezdődik: cukor, pálmaolaj… Szégyen gyalázat! És akkor magyar helyesírás semmibe vevéséről még nem is beszéltünk. Boci Túrógombóc, túróízű krémmel(!) He??? De ez már egy másik történet.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-06-26


Tetszett a cikk? Lájkolja, és ossza meg ismerőseivel!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 311747 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére