Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Tényleg mérgező a nyers zöldbab?

Itt-ott hallani, hogy a hüvelyesek esetében jobb óvatosnak lenni, mert egyes fajtái bizony mérgezőek. Valóban így van ez, és minden hüvelyes „veszélyes” zöldség? Szerencsére nem kell pánikba esni, ha van is igazság az állításban, a helyzet nem olyan tragikus.

Hosszú időn át a szegény emberek étkének számítottak a hüvelyes zöldségek. Szerencsére mára már felismerte a modern konyha a borsó, bab & Co. előnyeit. Kiadós, gyorsan laktat, olcsó, és könnyen tárolható. A szervezetet prímán ellátja fehérjékkel, rostokkal, és hihetetlen sokrétűen felhasználhatók ételeinkhez.A hüvelyesek nem csak nagyon jó fehérjeforrásként, és kiváló hús alternatívaként szolgálhatnak, de további értékes anyagokat is nyújtanak szervezetünknek, mint például B1, B6, B9 vitaminokat, különféle ásványi anyagokat, például vas, magnézium, és cink.A hüvelyesek jó részében természetes méreganyagok találhatók, így semmiképpen nem tanácsos nyersen fogyasztani őket. A nyers bab, szójabab, csicseriborsó, és lencse úgynevezett lektineket tartalmaz. Ez egy fehérjefajta, amely a szervezetbe jutáskor a vörös vértestek csomósodását okozhatja. Szerencsére, mint általában a fehérjék, a lektinek sem bírják a magas hőmérsékletet, így főzéssel ártalmatlanítani lehet őket.Zöldbab esetében kifejezetten fontos a legalább 10-15 percig tartó főzés, hogy a benne lévő lektinek lebomoljanak. Sokan nem tudják, hogy öt-tíz szál nyers zöldbab elfogyasztása akár súlyos mérgezést is okozhat. Rosszullét, hányás, görcsök, hasmenés, láz, sőt súlyos esetben akár keringés összeomlás is bekövetkezhet. A vörös vértestek károsítása mellett a fazin nevű lektin képes hozzákapcsolódni a bélfalhoz is, amely anyagcsere problémákhoz vezethet. Nagyobb mennyiségű fazin tartósan károsíthatja a bélbolyhokat.Jó hír, hogy a nyers zöldborsó nem tartozik a „veszedelmes” zöldségek közé, aki szereti, nyugodtan fogyaszthatja a kertben frissen szedett zsenge csemegét.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2017-05-26

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 313896 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére