Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● prémium ● kolbász ● füstölt ● trappista sajt ● sajt ● minőség ● parasztkolbász ● szárazkolbász ● zöldség ● májas ● kenőmájas ● kacsazsír ● élelmiszerárak ● libazsír ● ellenőrzés ● felfüggesztés ● szabálytalanság ● ksh ● húspép ● kifli ● nosztalgia kifli ● margarinos kifli ● kalács ● e-szám ● foszlós kalács ● fonott kalács ● tej ● párizsi ● tejtermék ● négerbab ● vesebab ● fehér bab ● bírság ● bab ● gyöngybab ● élelmiszer-ellenőrzés ● felvágott ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● cukor ● sertéshús ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ●

Minőségmegőrzési idő vagy fogyaszthatósági idő, nagy különbség, amelyek jelentésével jó tisztában lenni

Az élelmiszerek két fajta felhasználhatósági határidővel kerülnek forgalomba. A gyorsan romló élelmiszereknek fogyaszthatósági határidejük, a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek pedig minőségmegőrzési időtartamuk van.

Nem szabad összekeverni az élelmiszerek csomagolásán található minőségét megőrzi és a fogyasztható feliratokat. Az élelmiszerek két fajta felhasználhatósági határidővel kerülnek forgalomba. A gyorsan romló élelmiszereknek fogyaszthatósági határidejük, a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek pedig minőségmegőrzési időtartamuk van. Az élelmiszerek minőségmegőrzési időtartama az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi. Az időszak eltelte nem jelenti azt, hogy a termékünk már nem fogyasztható. Példaként, gondoljunk csak egy pléhdobozos konzervre, amelynek minőségmegőrzési ideje 4 év. Az időszak elteltét követően a konzerv elfogyasztása nem jelent veszélyt. A sterilizálás folyamán olyan magas hőmérsékletre melegítik a konzerveket, ahol a baktériumok és spóráik elpusztulnak. Ez 120 fokos vízben (csak nyomás alatt érhető el) történik, ahol a megfelelő ideig való hőn tartás biztosítja, hogy a konzerv egyetlen pontján se maradhasson kórokozó. A mára egyre divatosabb alusil dobozos konzerv termékekre is 4 év minőségmegőrzési időt adnak a gyártók. Az már más kérdés, hogy a 120 fokra történő felmelegítés során a konzervekben mennyi és milyen vitaminok és tápanyagok maradnak. De cikkünknek jelenleg nem ez a témája. Ezzel egy későbbi írásban foglalkozunk majd.

A mikrobiológiai szempontból gyorsan romlandó élelmiszerek esetében, amelyeknél a minőségmegőrzési időt követő fogyasztás veszélyt jelenthet az egészségre, a minőségmegőrzési idő helyett a fogyaszthatósági idő lejárati dátumát kell jelölni. A lejárati idő után nem biztos ugyan, hogy az étel rögtön megromlik, de fogyasztása már nem biztonságos. Nem érdemes kockáztatni, a szalmonellával fertőzött ételek például küllemre nem térnek el a veszélytelen ételektől, fogyasztásuk mégis súlyos következménnyel járhat. Nyugodtak lehetünk abból a szempontból, hogy a termékekre ráírt fogyaszthatósági időn belül a termékek fogyaszthatóak, mivel a tárolási kísérletek eredményének kiértékelésekor tapasztalt fogyaszthatósági időnek, óvatosságból, általában csak a 2/3-át szokták feltüntetni a termékeken.

Fontos viszont tudni, hogy a termékeknek van meghatározott tárolási hőmérséklete. Amennyiben huzamosabb ideig e hőmérséklettől eltérő, magasabb hőmérsékleten tartjuk a terméket (üzletben történő vásárlást követően, csak később kerül otthonunkban újra megfelelő hőmérsékletre a termék) az kockázatot jelenthet. Ez különösen érvényes a hústermékek, a halak, a tojásos készítmények és tejtermékek esetében.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2016-05-22

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 157399 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Minőségi és jelölési hiba is bőven akadt a debrecenik Szupermenta tesztjén

Feltöltve: 2019-07-19

Foszfátok az élelmiszerekben

Feltöltve: 2019-07-17

Mi a steak ?

Feltöltve: 2019-07-10

Szigorúbb büntetés élelmiszerhamisításért

Feltöltve: 2019-07-08

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére