Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Sajttal a fogszuvasodás ellen

Valljuk be, nem az a jellemző manapság, hogy napi étkezéseinket reggelire, ebédre, és vacsorára osztanánk szét. A fő étkezések közé gyakran becsúszik egy kis édesség, egy kis rágcsálnivaló, üdítőital, esetleg ezek kombinációja. Ezek bizony legtöbbször cukrot is tartalmaznak, melyek igencsak igénybe veszik fogainkat.

Valljuk be, nem az a jellemző manapság, hogy napi étkezéseinket reggelire, ebédre, és vacsorára osztanánk szét. A fő étkezések közé gyakran becsúszik egy kis édesség, egy kis rágcsálnivaló, üdítőital, esetleg ezek kombinációja. Ezek bizony legtöbbször cukrot is tartalmaznak, melyek igencsak igénybe veszik fogainkat. Fogmosásra nem mindig van lehetőségünk, így előbb-utóbb a rettegett fogorvosi székben kötünk ki, hacsak nem teszünk valamit ellene. Nem a cukor mennyisége a mérvadó, hanem annak fogyasztási gyakorisága. Megehetünk egy tábla csokoládét egyszerre is, ha utána fogat mosunk, nem kell lyukas fogtól tartanunk. Ha viszont elszopogatunk egy savanyú cukrot, de utána nem törődünk a szájhigiéniával, előbb-utóbb baj lesz.

Tévedés lenne azt hinni, hogy a cukor kezdi ki fogainkat. A cukrok a különböző ételmaradékokkal lepedéket képeznek rajtuk, melyen aztán vidáman megélnek, és szaporodnak a különféle fogrontó baktériumok. A baktériumok ezekből a lepedékekből táplálkoznak, miközben melléktermékeként különböző savakat termelnek. Ezek kioldják a fogakból az ásványi anyagokat, és máris hallgathatjuk a fogfúró visító hangját.

Létezik azonban egy kellemes megoldás, mely mely meglehetősen hatékonyan bevethető a fogszuvasodás megelőzése érdekében. Együnk az étkezések után pár falat sajtot! Hogy miért? A sajtban számos vitamin található, mint például A, C, D vitaminok, magas az ásványi anyag, például kalcium és foszfor tartalma. Ezek nagyon fontos építőkövei a csontoknak, és a fogaknak is. Emellett a sajt fogyasztása megindítja a nyálképződést, mely semlegesíteni tudja a keletkező savakat, és ásványi anyagokkal látja el a fogakat. A sajt a fogakat bevonja egy vékony zsírréteggel, emellett a bennük lévő tejfehérjék gátolják a baktériumok szaporodását a szájban.

Milyen sajtfajták jöhetnek szóba?

Gyakorlatilag minden olyan sajt, mely valóban sajt. Mindegy, hogy trappista, edámi, tilsiti, emmentáli, camembert, vagy brie, ha nincs lehetőségünk fogmosásra, az étkezést kerekítsük le a franciákhoz hasonlóan egy pár falat sajttal!

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2014-05-12

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 311754 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére