Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● vakteszt ● nébih ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● minőség ● trappista sajt ● sajt ● májas ● zöldség ● kenőmájas ● kacsazsír ● libazsír ● szabálytalanság ● margarinos kifli ● felfüggesztés ● nosztalgia kifli ● húspép ● ellenőrzés ● kifli ● tej ● kalács ● fonott kalács ● élelmiszerárak ● foszlós kalács ● e-szám ● ksh ● bab ● vesebab ● négerbab ● gyöngybab ● bírság ● párizsi ● tejtermék ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● felvágott ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● sertéshús ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Filé vagy nem filé ? Így végződött a halrudacskák tesztje, II. rész

A gyorsan elkészíthető ételek egészségesebb fajtája. Gondolják a szülők, amikor halrudacskát vásárolnak és készítenek gyermekeiknek. Alapanyaga hal, ráadásul ma már nem olajban süthető változataik is egyre nagyobb számban jelentek meg a polcokon, így nincs több kérdés. Vagy mégis?

Halak és fajokA halat összetevőként tartalmazó, feldolgozott termékek esetében a halfaj feltüntetése nem kötelező. Többségében azonban mégis megteszik ezt a gyártók, forgalmazók. A termékek legnagyobb százalékban alaszkai tőkehal (Theragra chalcogramma) húsából készülnek, de nagy mennyiségben használják az előállítók a különféle hekk fajokat (Merluccius hubbsi, Merluccius productus, Merluccius gayi) is.

13 terméken tudtuk elvégezni a fajazonossági vizsgálatot. Egy halrudacskánál a jelölés a „chilei szürke tőkehal” (Merluccius gayi) felhasználására utalt, a laboratóriumi vizsgálatok alapján azonban megállapítottuk, hogy a termék halfilé tartalma „észak-csendes-óceáni hekk”-ből származik (Merluccius productus). Az ellenőrzések következményeként összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. A kisebb jelölési hibák miatt 3 esetben a vállalkozókat figyelmeztetésben részesíti hivatalunk, míg 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül. Az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege összesen kb. 600.000 Ft lesz.A kalcium felmérő vizsgálataA gyorsfagyasztott, panírozott halrudacska termékek egy részét nem halfiléből, hanem úgynevezett „mechanikusan lefejtett halászati termékből” készítik. Ezek előállítása során az élelmiszeripari vállalkozók – jogszabályban meghatározott módon – zsigerelést követően az egész halat és a filézés utáni csontot is felhasználhatják alapanyagként, ezért a késztermékek megemelkedett kalcium-tartalma arra utalhat, hogy a termék alapanyagát ilyen mechanikusan lefejtett halászati termékből nyerték.

Míg a húskészítményeknél MSM felhasználása esetén az összetevők között kötelező feltüntetni a „csontokról mechanikusan lefejtett hús” kifejezést, addig a halrudacskáknál ez nem előírás. A mért értékek alapján a vizsgált halfilék kalcium-tartalma átlagosan 50 mg/kg körül mozgott, de valamennyi 100 mg/kg alatti értéket adott. Meglepő volt viszont, hogy a pépesített, darált, vagy aprított alapanyagból készült termékek között szintén akadtak alacsony eredmények (49 mg/kg – 63 mg/kg között), 6 termékben azonban kiugróan magas kalcium-tartalmat mértünk, ami arra utalhat, hogy az alapanyag mechanikusan lefejtett halászati termékből származott.Az arzén felmérő vizsgálata2015 óta a tagállamoknak felmérő vizsgálatokat kell végezniük az élelmiszerekben jelen lévő arzénszennyező – mint legmérgezőbb félfém – nyomonkövetéséről. Az arzén a fogyasztásra alkalmas tengeri élőlények (halak, rákok, kagylók) révén is bekerülhet az emberi szervezetbe, így mi is megmértük a 30 halrudacska arzén tartalmát. A felmérő vizsgálatok eredményei uniós szinten felhasználásra kerülnek a határértékek későbbi megállapításánál.Kedveltségi vizsgálatA kedveltségi vizsgálaton ismét laikus és szakértő kóstolók bírálták a halrudacskákat. Vak kóstolásos módszerrel értékeltek, azaz nem tudták, hogy éppen milyen márkájú terméket kóstolnak. A termékeket a csomagoláson szereplő elkészítési javaslat szerint készítettük el. 1-től 5-ig lehetett pontozni a halrudak ízét, állományát, illatát valamint külső megjelenését. Az aprított és filé termékeket együtt teszteltük, mivel kíváncsiak voltunk, hogy a két eltérő jellegű alapanyagból készült termékcsoport egymáshoz viszonyítva, hogyan szerepel majd. Nagy meglepetés nem született, mivel az első 7 helyet „filé-termék” szerezte meg. A középmezőnyben vegyes a kép, viszont az utolsó 10 helyen – egyet leszámítva – aprított alapanyagú termék áll. A halrudak, főként az aprított alapanyagból készültek, várakozáson alul teljesítettek. A dobogós helyeket is csak a filé termékek foglalták el.

A kóstolók kedvence a COOP halfilérudak lett, második a Tesco halrudak, míg harmadik helyen a Gran Mare halrudacskák végzett.A jó halrudacska legfőbb ismérveiHa ízében karakteres, a bundázás jellegzetes sült íze és a halhús íze harmonikusan kiegészíti egymást. Friss ízhatású, tiszta és idegen íztől mentes. Jellegzetesen fűszerezett, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Ha illata friss, tiszta, karakteres, a bundázás jellegzetes sült illata és a halhús illata harmonikusan érezhető.

Ha külső megjelenésében közel azonos méretűek és alakúak a halrudak. Ha metszéslapját nézve a halhús fehér, szürkésfehér, vagy halvány rózsaszín, egyenletes színű, sérüléstől mentes. Ha megfelelően tisztított, zsíros részeket, szálkát, bőrt nem tartalmaz. Sült panírral hiánytalanul fedett, vastagsága megfelelő. Ha nem kiszáradt, levet nem ereszt, színe aranybarnára sült. Ha állománya nem zsíros, nem száraz, halszálkát nem tartalmaz. Ha a halhús kellően átsült, puha, omlós, jól rágható, megfelelő szerkezetű. A bundázása ropogós, megfelelően átsült, nem visszapuhult. Ha nem kemény, nem zsíros, nem vizes.

Forrás: Szupermenta ▶▶

Feltöltve: 2017-11-15

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 139737 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

A tojások titkos jelölése: mi mit jelent ?

Feltöltve: 2019-04-16

Márciusban 3,7%-kal nőttek az árak

Feltöltve: 2019-04-10

Étkezési búzaliszttel kevert tönkölybúza liszteket vont ki a forgalomból a Nébih

Feltöltve: 2019-04-04

Békés megyei húsüzemekre csapott le a Nébih

Feltöltve: 2019-04-03

Legújabb tesztjeink...

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Trappista sajt teszt

Feltöltve: 2019-03-01

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére