Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● vakteszt ● nébih ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● minőség ● trappista sajt ● sajt ● májas ● zöldség ● kenőmájas ● kacsazsír ● libazsír ● szabálytalanság ● margarinos kifli ● felfüggesztés ● nosztalgia kifli ● húspép ● ellenőrzés ● kifli ● tej ● kalács ● fonott kalács ● élelmiszerárak ● foszlós kalács ● e-szám ● ksh ● bab ● vesebab ● négerbab ● gyöngybab ● bírság ● párizsi ● tejtermék ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● felvágott ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● sertéshús ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Filé vagy nem filé ? Így végződött a halrudacskák tesztje, I. rész

A gyorsan elkészíthető ételek egészségesebb fajtája. Gondolják a szülők, amikor halrudacskát vásárolnak és készítenek gyermekeiknek. Alapanyaga hal, ráadásul ma már nem olajban süthető változataik is egyre nagyobb számban jelentek meg a polcokon, így nincs több kérdés. Vagy mégis?

A Szupermenta kiderítette, hogy a hazai boltokban kapható 30 féle halrudacska közül, melyik felel meg az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak, a minőségi szempontoknak, és mindeközben még rangsoroltunk is.

A gyorsfagyasztott, panírozott halrudacskák ellenőrzése során vizsgáltuk:biztonsági paramétereket (nehézfém szennyezők: ólom, kadmium, higany),

feltüntetett halfajok azonosítását,

termékek fehérje tartalmát,

termékek sótartalmát,

termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét.Továbbá felmérő vizsgálatokat végeztünk a termékek kalcium és arzén tartalmára vonatkozóan.HalbiztonságA nehézfém szennyezők sokféle módon jutnak a vízbe: az ipari üzemekből és a lakossági szennyvízből, a mezőgazdasági vegyszerekből és a levegőből is kerül a folyókba, tavakba és tengerekbe, a környezetből pedig a halak szervezetébe. A nehézfémek a halat tartalmazó élelmiszerekkel az emberi szervezetbe jutva számos káros hatást idézhetnek elő. Emiatt is a tesztben részt vevő összes termékben megmértük az ólom, kadmium és a higany mennyiségét. Jó hírként közölhetjük, hogy egyik termék esetében sem haladta meg a nehézfém koncentráció a jogszabály által megengedett határértéket.Filé vagy aprított?A halrudacska nagyon lényeges, meghatározó tulajdonsága, hogy milyen hal-alapanyagból állították elő. Erről egyértelműen tájékoztatni kell a vásárlót, hiszen ebből következtethet a termék jellegére.

A teszt és a vizsgálatok során azonban azt tapasztaltuk, hogy ezt az előállítók, forgalmazók nem minden esetben használják megfelelően, ami azért jelent problémát, mert a vásárló hiányos információt kap a termék választásakor. A kereskedelemben kapható gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött „halrúd”, „halfalatka”, vagy „halrudacska” megnevezésű termékek jellemzően filéből készülnek, így a vásárló a fenti megnevezéseket automatikusan a halfiléből készült termékekkel azonosítja. Ha tehát egy halrudacska alapanyaga aprított, darált halhús, vagy halhúspép, akkor a termékek megnevezése – az alapanyag jellegére utaló – kiegészítő név nélkül nem ad elegendő információt a termék valódi jellegéről. Érdemes figyelniük a vásárlóknak, nehogy összetévesszék a filét az aprított alapanyaggal.

A hatósági vizsgálatok során a legsúlyosabb jelölési hibának a hiányos, nem pontos termékmegnevezés számított, amit 10 terméknél tapasztaltunk. A probléma az volt ezekkel a termékekkel, hogy megnevezésükből nem derült ki, hogy a termék nem halfiléből, hanem aprított alapanyagból készült. Pedig a hal aprított jellegére történő utalást a megnevezésben fel kell tüntetni.

Ezen termékek megnevezése nem tartalmazta a hal alapanyag jellegére történő utalást (pl. aprított halhúsból készült, vagy halhúspépből készült). Olyan is előfordult, hogy a termékspecifikációban aprított halhúsként jelölték meg az alapanyagot, a jelölésen azonban a „darabokból formázott hal” kifejezés szerepelt. A „darabokból formázott hal” kifejezés azonban – a jelölési jogszabály alapján – kizárólag azon termékek esetében használható, amelyek azt a látszatot keltik, hogy egy darab halhúsból állnak, de valójában több, nem aprított, hanem kisebb-nagyobb darabból egyéb összetevőket – köztük élelmiszer-adalékanyagokat, élelmiszer-ipari enzimeket – felhasználva vagy más módon formázták őket egy darabbá.

Néhány vizsgált termék esetében a jelölés és a specifikáció ellentmondásos volt, így a hal alapanyag jellegének tisztázása érdekében szükség volt az érzékszervi vizsgálatok elvégzésére is, amik megerősítették, hogy az érintett termékek nem filéből készültek.A só- és fehérjetartalom vizsgálataMivel a túlzott só fogyasztásnak káros hatásai lehetnek, így különösen fontos, hogy a kisgyermekek által is szívesen fogyasztott panírozott halrudacska termékekben található só mennyisége ne legyen túlságosan magas, illetve a mért érték feleljen meg a tápértékjelölésben feltüntetett sótartalomnak.

A terméktesztben vizsgált élelmiszerek laboratóriumi vizsgálata során azt tapasztaltuk, hogy a termékek tényleges sótartalma megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek.

A halhús fontos fehérjeforrás, magas fehérjetartalma és alacsony zsírtartalma miatt ajánlott beilleszteni az étrendbe. A vásárlók ezen előnyös tulajdonságai miatt is választják a halhús-tartalmú élelmiszereket, akik a jelölésen kötelezően feltüntetendő tápértékjelölésből tájékozódhatnak a termék fehérjetartalmáról.

Mind a 30 terméknél laboratóriumban ellenőriztük, hogy a tápértékjelölésben feltüntetett fehérjetartalom megfelel-e a valóságnak. Két terméknél alacsonyabb értéket adtak a vizsgálatok a jelölésen feltüntetettnél.Hamarosan folytatjuk...

Forrás: Szupermenta ▶▶

Feltöltve: 2017-11-10

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 139737 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

A tojások titkos jelölése: mi mit jelent ?

Feltöltve: 2019-04-16

Márciusban 3,7%-kal nőttek az árak

Feltöltve: 2019-04-10

Étkezési búzaliszttel kevert tönkölybúza liszteket vont ki a forgalomból a Nébih

Feltöltve: 2019-04-04

Békés megyei húsüzemekre csapott le a Nébih

Feltöltve: 2019-04-03

Legújabb tesztjeink...

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Trappista sajt teszt

Feltöltve: 2019-03-01

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére