Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● gyümölcs ● adalékanyag ● minőség ● trappista sajt ● sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● nosztalgia kifli ● húspép ● kifli ● margarinos kifli ● élelmiszerárak ● foszlós kalács ● fonott kalács ● e-szám ● tej ● kalács ● vesebab ● bírság ● fehér bab ● gyöngybab ● bab ● párizsi ● négerbab ● ksh ● tejtermék ● felvágott ● élelmiszer-ellenőrzés ● húsüzem ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● cukor ● szennyezettség ● kenyér ● zsírsavak ● sertéshús ●

Minden virsli virsli?

Az ünnepi időszak közeledtével egyre többen keresik a virsliket az üzletekben. A Szilveszter és az Újév egyik slágertermékének megfelelően a választék óriási. De mégis hogyan választható ki a számunkra legmegfelelőbb a több száz termék közül? Sertésvirsli terméktesztünk apropóján összeszedtük a virsli főbb jellemzőit.

A Magyarországon hagyományosan előállított és ismert hústermékek minőségi tulajdonságaira vonatkozó követelmények a Magyar Élelmiszerkönyvben (MÉ) olvashatók.

Mi a virsli?A jelenleg hatályos jogszabály megfogalmazásában a virsli megnevezés jelenleg a legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt, (vízgőzzáró műbélbe töltött termék esetén) füstöletlen, vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú készítményekre alkalmazható. A hústartalomnak a késztermékre vonatkoztatva legalább 40%-nak kell lennie.Milyen virsli: sertésvirsli?További előírás a virslire vonatkozóan, hogy a termék nevében az adott állat neve (pl. sertés, marha, borjú, pulyka stb.) csak akkor tüntethető fel, ha a termék hústartalmának legalább 70%-a az adott állatfajtából származik. Tehát például akkor nevezhető „sertésvirslinek” a termék, ha 40%-os hústartalmának 70%-a sertésből származik. Vegyes baromfihús felhasználása esetén a termék neve a „baromfi” jelzőt viselheti.Különleges virsliA virsli megnevezésében kiválóságra utaló jelző – mint például „extra”, „príma”, „eredeti”, „különleges” – akkor alkalmazható, ha a termékek hústartalma a késztermékre vonatkoztatva legalább 1,3-szorosa a jelző nélküli termékhez képest, illetve ha a termékek előállításához csak húseredetű fehérjét használnak.BurkolatA virsli esetében a burkolat is fontos szempont. Az előírás szerint virsli megnevezésű termékek természetes vagy műbélben hozhatóak forgalomba, amelyek burkolata lehet eltávolítható (főzés előtt és/vagy után) illetve nem eltávolítható.Ha a burkolatot nem lehet elfogyasztani a termékkel együtt, akkor figyelmeztető feliratot kell feltüntetni a termék megnevezéséhez kapcsolódóan, például baromfi virsli nem ehető burkolatban.A nem átlátszó és a színezett átlátszó burkolat alkalmas lehet a fogyasztó megtévesztésére abban az esetben, ha a burkolat eltávolítása után attól eltérő színű töltelékkel szembesül a fogyasztó. Ilyen esetben a gyártó jogsértést követett el, mivel megtévesztette a fogyasztót (1169/2011/EU rendelet 7. cikk 1/b pont)Minőségi változásA 2016. július 21-től hatályos rendelet szerint megváltoztak a Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekre és egyes előkészített húsokra vonatkozó előírásai. Az alkalmazásra hosszabb átmeneti időt határoztak meg ugyan, de a legtöbb változtatást 2017. augusztus 1-jétől már kötelezően kell majd alkalmazni. Jelenleg még a korábbi előírások szerint is készíthetők a termékek.A módosítással jobb minőségű húskészítmények készülhetnek. A változások alapján nő a minimális hústartalom, több termékcsoportnál nő a minimális fehérjetartalom, csökken a termékek megengedett legmagasabb sótartalma, illetve a zsír és víztartalom is. Ezen kívül több definíciót is pontosítanak, mint például „gépi csontozású hús”, „íntalanított hús”.Milyen lesz az „új” virsli?Az új MÉ-ben a legnagyobb változások a jelenlegihez képest az alábbiak lesznek a virslire vonatkozóan:nő a minimális hústartalom: legalább 40%-ról legalább 51%-ra

nő a fehérjetartalom: legalább 10%-ról legalább 11,0%-ra

csökken az átmérő: legfeljebb 30 mm-ről legfeljebb 26 mm-re

csökken a nátrium-klorid-tartalom: legfeljebb 2,5%-ról 2,2%-ra

új szabályként jelenik meg a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége: legfeljebb 10% lehet

szigorodik az állományi előírás is, miszerint légüreg nagyságnak kisebbnek kell lennie és nem tartalmazhat nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot

Forrás: Szupermenta ▶▶

Feltöltve: 2016-12-21

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 147055 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Kézműves fagyi, kézműves hústermékek, és kézműves társaik…

Feltöltve: 2019-05-21

Valójában mennyi vasat tartalmaz a spenót?

Feltöltve: 2019-05-15

Agrártermékek eredetvédelme

Feltöltve: 2019-05-11

Baranya megyében is lecsapott a Nébih

Feltöltve: 2019-05-07

Legújabb tesztjeink...

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Trappista sajt teszt

Feltöltve: 2019-03-01

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére