Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● prémium ● kolbász ● füstölt ● trappista sajt ● sajt ● minőség ● parasztkolbász ● szárazkolbász ● zöldség ● májas ● kenőmájas ● kacsazsír ● élelmiszerárak ● libazsír ● ellenőrzés ● felfüggesztés ● szabálytalanság ● ksh ● húspép ● kifli ● nosztalgia kifli ● margarinos kifli ● kalács ● e-szám ● foszlós kalács ● fonott kalács ● tej ● párizsi ● tejtermék ● négerbab ● vesebab ● fehér bab ● bírság ● bab ● gyöngybab ● élelmiszer-ellenőrzés ● felvágott ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● cukor ● sertéshús ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ●

Új módszertannal vizsgálják a kettős élelmiszer-minőséget

Az Európai Bizottság új, közös módszertant bocsátott ki az élelmiszeripari termékek EU-szerte történő összehasonlításához. A tesztidőszak első eredményei ez év végére várhatóak.

Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja, a Közös Kutatóközpont (JRC) által kidolgozott közös módszertan segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok vizsgálatokat végezzenek a hasonló csomagolásban EU-szerte forgalmazott élelmiszeripari termékek összetételének és jellemzőinek összehasonlítására. Ez a lépés kiegészíti a Jean-Claude Junker elnöknek az Unió helyzetét értékelő beszéde nyomán a bizottság által hozott intézkedéseket.A módszertant 2018. június 14-én, a Közös Kutatóközpont az élelmiszer-ellátási lánc működésének javításával foglalkozó magas szintű fórum ülésén mutatták be.– Minden európainak joga van ahhoz, hogy a belső piacon tisztességes ügyletekben vegyen részt. A tagállamokkal, a fogyasztói szervezetekkel és az élelmiszeripari ellátási lánc szereplőivel együtt kidolgozott közös módszertan tényadatok segítségével fog rámutatni azokra az esetekre, amikor azonos márkanév alatt eltérő összetételű termékeket forgalmaznak szerte Európában – mondta Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos.

– Az egységes piac nem lehet kétsebességes piac. Minden EU-polgárnak éreznie kell, hogy úgy bánnak vele, mint bárki mással, és mindenkinek tisztességes, egyértelmű módon kell tájékoztatást kapnia az általa vásárolt termékekről. Senki sem téveszthető meg a csomagolás hasonlóságával. Arra bátorítok minden nemzeti hatóságot, hogy használják ezt a módszert az elkövetkezendő hónapokban, és vessünk véget ennek a gyakorlatnak – jegyezte meg Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos.

– Az európai fogyasztóknak joguk van a védelemhez a félrevezető kereskedelmi gyakorlattal szemben, amikor élelmiszert vagy más termékeket vásárolnak; mint ahogy ahhoz is, hogy a gyártóktól megbízható tájékoztatást kapjanak. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által most közreadott összehangolt eljárással objektív módon értékelhetők az élelmiszerek minőségében érzékelt eltérések. Kiváló példája ez annak, hogy a kiemelkedő színvonalú tudományos munka hogyan lehet közvetlenül a polgárok hasznára – tette hozzá Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos, akinek feladatköre a Közös Kutatóközpontra is kiterjed.A módszertan kiegészíti a bizottság „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” elnevezésű kezdeményezésében bejelentett intézkedéseket, amelyeknek három célja van:

- a fogyasztók jogainak egyértelmű megfogalmazása és megerősítése, ennek keretében a termékek kettős minőségével kapcsolatos, a fogyasztókat félrevezető gyakorlat betiltása;

- az illetékes szervezetek felkészítése arra, hogy képviseleti alapon fellépjenek a fogyasztók nevében;

- a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok szankcionálási jogkörének megerősítése.Az EU területén árusított élelmiszeripari termékek mindegyikének szigorú élelmiszerbiztonsági követelményeket kell teljesítenie, a fogyasztókat pedig az EU élelmiszercímkézési jogszabályaiban meghatározott módon tájékoztatni kell a termékek legfontosabb tulajdonságairól. A fogyasztók nem vezethetők félre például a csomagolással. Annak biztosítása, hogy az egységes piacon forgalomba hozott élelmiszerek teljesítsék az EU jogszabályaiban foglalt követelményeket, a nemzeti élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi hatóságok feladata.

Az új vizsgálati módszer segíti a hatóságokat annak megállapításában, hogy az élelmiszeripari termékek forgalmazása az EU jogszabályainak megfelelő módon történik-e. A módszer alapelvei közül kiemelést érdemel az átláthatóság, az összehasonlíthatóság, a hasonló mintavételezés és a termékvizsgálat elve.

A Közös Kutatóközpont koordinálása mellett egyes EU-tagállamok laboratóriumai elkezdik egy páneurópai tesztsorozat keretében alkalmazni a módszertant, és segítségével adatokat gyűjtenek arról, mennyire kiterjedt probléma a kettős termékminőség. A tervek szerint az első eredményeket 2018 végén publikálják. A tesztsorozat gyakorlati iránymutatással szolgál majd a fogyasztókat félrevezető magatartásformákat vizsgáló hatóságoknak.A módszertan kidolgozása mellett az Európai Bizottság a következő intézkedéseket hozta:- iránymutatást bocsátott ki az EU élelmiszerjogi és fogyasztóvédelmi jogszabályainak a termékek kettős minőségére való alkalmazásáról;- az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” elnevezésű kezdeményezéscsomag részeként 2018. április 11-én indítványozta a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelv módosítását és ezáltal azt, hogy jogi szempontból egyértelművé váljék a kettős minőség eseteinek értékelése.

Forrás: NAK ▶▶

Feltöltve: 2018-06-18

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 157399 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Minőségi és jelölési hiba is bőven akadt a debrecenik Szupermenta tesztjén

Feltöltve: 2019-07-19

Foszfátok az élelmiszerekben

Feltöltve: 2019-07-17

Mi a steak ?

Feltöltve: 2019-07-10

Szigorúbb büntetés élelmiszerhamisításért

Feltöltve: 2019-07-08

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére