Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

A hízott liba és kacsamáj termelése,valamint a hízott máj jelentősége a gasztronómiában

A hízott libamáj királyi étel és Hungaricum, mely egyike a legnagyobb vonzerőnek a hazánkba látogató külföldi és persze a hazai ínyencek számára. Olyan étek ez, melyet szinte bármely külföldi keresve keres a hazai étlapokon és amely nem ritkán az idelátogató gourmet turizmus legfőbb mozgatórugója.

A hízott libamáj királyi étel és Hungaricum, mely egyike a legnagyobb vonzerőnek a hazánkba látogató külföldi és persze a hazai ínyencek számára. Olyan étek ez, melyet szinte bármely külföldi keresve keres a hazai étlapokon és amely nem ritkán az idelátogató gourmet turizmus legfőbb mozgatórugója.



Azzal szinte mindenki egyetért, hogy a hízott liba és kacsa mája egy nagyon finom és kedvelt étel, illetve a libazsíros kenyér pedig jó időben, jó helyen, fenséges tud lenni. A hízott libamáj tradicionálisan magyar termék, ezért az Európai Parlament döntése szerint előállítása a jogszabályi feltételek betartása mellett engedélyezett. Ez a döntés azért is volt fontos, hiszen a libamáj, Magyarország egyik kiemelkedő exportcikke, aminek legfontosabb adata, hogy a világ hízott libamáj termelésének mintegy 80 %-a hazánkból származik.


A hízott máj előállítására engedélyezett technológiai előírásait 32/1999. (III.31.) FVM rendelet 4. számú melléklete szabályozza, melyet folyamatosan aktualizálnak, szigorítanak. A Baromfi Termék Tanács által kidolgozott víziszárnyas termékek előállításáról szóló kódexében pedig kitér a tollszedés és a hízott libamáj termelés szabályozására is. A kódex kialakítását az indokolta, hogy a jogszabályok háttéranyagán túl a fogyasztó is biztos lehessen abban, hogy a Magyarországon előállított baromfifélék - köztük a liba és kacsatermékek – nemcsak ízletesek és biztonságosak, valamint jó minőségűek, de előállításuk során kiemelt figyelmet szentelnek a technológia betartására, az állatjóléti kérdések szem előtt tartására.


Heves viták folynak az „állatvédelmi szakemberek” valamint a termelési szakemberek között az úgynevezett kiegészítő táplálásról, mely köznapi nyelven a tömés. A kódex egyebek mellett kiemeli azt is, hogy a kiegészítő tápláláshoz kizárólag jó minőségű, megfelelően előkészített takarmányt lehet felhasználni, aminek alapját főként a kukorica kell adja. A kiegészítő táplálásnak kíméletesnek kell lennie, hogy az állat még csak véletlenül se sérüljön. A kiegészítő etetés során az állatokat egyenként veszik kézbe, és ellenőrzik, hogy a korábban elfogyasztott takarmány emésztésre került-e már. Csak benedvesített , puha takarmánnyal lehet takarmányozni a madarakat. A Magyar Állatorvosi Kamara Állatvédelmi bizottságának publikációja szerint a Magyarországon alkalmazott technológia során az állatok fájdalmat nem éreznek. A technológiában érintett vízi szárnyasok anatómiai sajátosságai miatt nem jelentkezik fájdalom vagy stressz a táplálás során, valamint a megnövekedett máj nem tekinthető kórosnak, nem okoz szenvedést az állatnak, ezért Magyarországon évszázados hagyományokkal rendelkező eljárás nem jelent a vízi baromfik számára több kockázatot mint más állattartási technológiák.


Miután tisztáztuk a termelési és jogi hátteret, következzen a gasztronómiai megközelítés. Hogyan tudjuk megkülönböztetni ? A hiedelemmel szemben nem feltétlenül a szín és a nagyság lesz segítségünkre a kétféle hízott máj megkülönböztetésében, hiszen a táplálástól függően létezik sárga libamáj és fehér kacsamáj is, valamint a mérete is lehet teljesen egyforma. Szemre egyedül a forma lehet árulkodó, a kacsamáj eleje meglapul, a vége hegyesedik. A libamáj hengeresebb formájú, felülről nézve párhuzamosabb oldalú, az eleje gömbölyűbb. Próbáljunk meg mindig friss árut vásárolni és lehetőleg kézbe venni a májat, mert a lágyabb, ruganyosabb állagú máj jobb minőségű. Az illata az epevezeték helyén, friss kukoricára emlékeztető.


A gyenge színvonalú májat arról ismerjük meg, hogy törik, zsírját könnyen veszti, eres és grízes.

Annak ellenére, hogy a libamájtermelésben piacvezetők vagyunk a világon, sajnos egyre inkább az a tendencia mutatkozik meg, hogy a kereslet a kacsamáj irányába fordul és nem csak hazánkra jellemző ez. A hízott máj világtermelésének 80 %-a már kacsamáj. Ez köszönhető az olcsóbb és rövidebb tartási időszaknak, ezzel együtt az alacsonyabb árnak. Annak ellenére is ez a tendencia, hogy a libamáj presztízse még mindig magasabb a kacsamájénál.


Számtalan elkészítési módja ismert, melyek során finomabbnál finomabb készételek, frissensültek kerülnek az asztalunkra. Ezeket talán egy szakácskönyv könnyebben és egyszerűbben meg tudna jelentetni, ezért szerkesztőségünk csak ajánlani tudja a liba és kacsamáj fogyasztást, szimpátia alapján.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-11-11

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 290510 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére