Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● gyümölcs ● adalékanyag ● kolbász ● prémium ● sajt ● parasztkolbász ● trappista sajt ● minőség ● füstölt ● szárazkolbász ● zöldség ● kenőmájas ● májas ● felfüggesztés ● ellenőrzés ● kacsazsír ● élelmiszerárak ● szabálytalanság ● libazsír ● margarinos kifli ● ksh ● nosztalgia kifli ● húspép ● kifli ● fonott kalács ● e-szám ● foszlós kalács ● kalács ● tej ● bab ● tejtermék ● négerbab ● bírság ● vesebab ● élelmiszer-ellenőrzés ● gyöngybab ● párizsi ● fehér bab ● felvágott ● húsüzem ● húskészítmény ● fűszerpaprika ● sertéshús ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ● kenyér ●

Vegyes tapasztalatok a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen

4307 létesítmény ellenőrzése, csaknem 12 ezer vizsgált termék, 34 tonnát meghaladó forgalomból kivont élelmiszer és mintegy 22 millió forint kiszabott bírság mutatja számokban az idei nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés végeredményét. Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az akció kapcsán elmondta, hogy az országosan összehangolt ellenőrzés-sorozat július 1. és augusztus 20. között zajlott és az élelmiszerlánc minden területén jelen voltak a szakemberek.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, ezúttal is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával bonyolították le a járási hivatalok és a Nébih munkatársai a teljes hazai élelmiszerlánc nyári szezonális ellenőrzését. A vizsgálat kiemelt célterületei a korábbi évekhez hasonlóak voltak, ezen túlmenően, idén új elemként kerültek a hatóság látókörébe a mozgóboltok.

A 4307 ellenőrzött létesítmény esetében főként higiéniai területen, valamint a dolgozók képzettségével, egészségügyi alkalmasságával összefüggésben tártak fel hiányosságokat az ellenőrök, de volt probléma a forgalmazott termékek minőségével, nyomon követhetőségével és a hűtési lánc fenntartásával kapcsolatban is. Ezen hiányosságok miatt a hatóság 164 figyelmeztetéssel élt, 42 esetben a tevékenység korlátozását rendelte el és 225 alkalommal szabott ki bírságot, összesen mintegy 22 millió forint értékben.

A szakembereknek az ellenőrzött 11 732 élelmiszertétel 6,7%-át – 34 tonna mennyiségben (2,4 millió Ft értékben) – kellett kivonniuk a forgalomból. A problémás termékeket tekintve, az előző évekhez képest emelkedett a lejárt és a nem nyomon követhető tételek aránya, míg a nem megfelelő jelölésű és a fogyasztásra alkalmatlan tételek előfordulása a korábbi időszakhoz hasonlóan alakult.

A 446 ellenőrzött élelmiszer-előállító helyen főként higiéniai hiányosságok fordultak elő. Az 1434 felkeresett élelmiszer-kereskedelmi egységben legtöbbször a forgalmazott termékek minőségét kifogásolták az ellenőrök, a hűtési lánccal kapcsolatosan mindössze 18 esetben merült fel probléma. Kedvező tapasztalatokkal zárult a mozgóboltok célirányos ellenőrzése is.

A vendéglátás és étkeztetés területén végzett akcióellenőrzések során jellemző hiba volt a kitelepült vendéglátók esetében a berendezések nem megfelelő higiéniai és műszaki állapota, a különféle eszközök és a megfelelő személyzet hiánya, továbbá a szűkös hűtőkapacitás. Ezzel együtt is elmondható, hogy a vállalkozók évről évre felkészültebben érkeznek a rendezvényekre, hiszen az ellenőrzött egységek 75%-a biztonságosan üzemelt.

A szakemberek országszerte további számos területen ellenőrizték az élelmiszerlánc szabályszerű működését (pl. ifjúsági és gyermektáborok, zöldség- és gyümölcsforgalmazók), melynek tapasztalatait a csatolt záró jelentés foglalja össze.

Forrás: Nébih ▶▶

Feltöltve: 2019-09-05

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Cím: Vegyes tapasztalatok a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen
Név: dr Horváth György

1./ Az ízfokozókkal kapcsolatos írásban, mint élelmiszer adalékot említik alapvetően, kiegészítve azt, hogy számos élelmiszerben természetes úton is jelen van. A Magyar Kémikusok lapjában jelent meg egy cikk, ami szerint a glutamát, (japán kutató által igazolva) mint ötödik íz, már el van fogadva, és erről Braun Tibor egy könyvében ír, azaz a UMAMI-ról. A NEBIH anyíagából ez a téma kimaradt 2./ A ketchup teszthez. Még a 80-as években foglalkoztam hazai ketchup recept készítésével, illetve abban az időben, amikor a Heinz cég a Kecskeméti Konzervgyárat azzal a céllal vette meg, hogy itt alakítsa ki azt az üzemét, amely nagy tömegben a keleti piacot fogja ellátni az általa gyártott ketchuppal. Csak abban tévedtek, hogy a nyugati és a keleti ízlés a ketchup vonatkozásával eltér. A nyugati az ottani húsos ételekhez savanykás ízhatásút terméket kedvel, hiszen ezt fogyasztotta évtizedek óta. A keleti világ az édesebb ízhatásút kedveli. A cég e termébe ezért belebukott, ezért és több mint

Dátum, idő: 2019.09.25. - 10:53

Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 101 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

A starterkultúrás szárazáru gyártás - avagy miért savanyú a kolbászunk?

Feltöltve: 2019-10-18

Három arany minősítést osztottak ki az idei sajtmustrán

Feltöltve: 2019-10-17

A fagyasztott és a gyorsfagyasztott húsok közötti különbségek, jellemzőik.

Feltöltve: 2019-10-08

Termékjelölések - Árulkodó sorrend

Feltöltve: 2019-10-07

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére