Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● gyümölcs ● adalékanyag ● sajt ● kolbász ● prémium ● minőség ● parasztkolbász ● trappista sajt ● szárazkolbász ● füstölt ● élelmiszerárak ● májas ● kenőmájas ● zöldség ● libazsír ● ellenőrzés ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● kacsazsír ● ksh ● húspép ● kifli ● margarinos kifli ● nosztalgia kifli ● fonott kalács ● kalács ● foszlós kalács ● e-szám ● tej ● vesebab ● négerbab ● fehér bab ● bírság ● gyöngybab ● bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● párizsi ● tejtermék ● felvágott ● fűszerpaprika ● húsüzem ● húskészítmény ● zsírsavak ● cukor ● sertéshús ● szennyezettség ● kenyér ●

Mi a steak ?

Minden szakszerűen vágott hússzelet neve steak. A csontos húsokból vágottak is, mint a kedvelt T-Bone steak. Bármilyen állat húsából metszhető steak, leggyakrabban mégis marhasteakkel találkozunk, az angolszász tradíció okán a marhából készített steaket tartjuk a legfinomabbnak. Minden nemzet egy kicsit máshogy bontja és nevezi el a marha részeit.

Marha steakek fajtái:

Bélszín Steak

A legpuhább steak, bár az alacsony zsírtartalom miatt kevésbé erős a “marha-íz”. Érdemes vastag szeletben megsütni, főleg annak, aki “véresen” (rare) vagy medium sütéssel kedveli a steaket. Amerikában nem ritka, hogy 5 cm vastag szeletet sütnek.

Angol neve: filet mignon, tenderloin
Sertés megfelelője: szűzpecsenye


Marha Hátszín Steak 200-300 g)

Klasszikus omlós steak, a világ különböző tájain változatosan készítik el: süthető csontosan vagy csont nélkül, vékony és vastag szeletben is. Jóval karakteresebb íze van, mint a bélszínnek.

Angol neve: strip steak, new york strip, kansas city steak, strip loin steak, shirloin steak
Sertés megfelelője: rövidkaraj

T-Bone Steak (600-800 g)

Az amerikaiak nagy kedvence a T-Bone, ami nem más, mint bélszín és hátszín egyben, köztük a T alakú gerinc csonttal. Ha a bélszín rész nagyobb, mint egy golflabda, akkor Porterhouse Steak néven fut. A T-Bone a legjobb választás annak, aki nehezen tud dönteni az omlósság és a karakteresebb íz között. A csont szerkezete meghatározza a kb. 3 cm-es szeletvastagságot.

Ribeye Steak (600-700 g)

A marha legmárványozottabb része, így kifejezetten zamatos és lágy. Vannak akik szerint jobb, mint a bélszín. Azoknak ajánljuk, akik most kezdenek megismerkedni a steakekkel. Tökéletes választás, és akár még jól átsütve (well done) is élvezhető. Csonttal és csont nélkül is süthető.

Sertés megfelelője: hosszúkaraj


Rostélyos Steak

A Ribeye-hoz képest zsírosabb rész, de sokan nem tudják, hogy ebből is kiváló steak készíthető, ráadásul jóval olcsóbb, mint a fenti részek.
Angol neve: chuck steak

Sertés megfelelője: tarja

Marhafartő Steak

A marha fartő első részét magyarul gyakran fekete pecsenyének nevezik, a hátsó felét fehérnek. Jellemzően sovány, száraz húsokról beszélünk, amik alkalmasak steaknek. Ide tartozik a Rump Steak is, ami magyarul spitzfartő. Bizonyos területeken azonban a Rump Steaknek hívott szeletet hátszínből metszik.

Forrás: Rózsakerti Húsbolt ▶▶

Feltöltve: 2019-07-10

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 231871 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Októberben 2,9%-kal nőttek az árak

Feltöltve: 2019-11-12

A hízott liba és kacsamáj termelése,valamint a hízott máj jelentősége a gasztronómiában

Feltöltve: 2019-11-11

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére