Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Miért várható, hogy drágulni fog a sertéshús és a hústermékek?

Az afrikai sertéspestisről (ASP) már korábban ejtettünk pár szót, igaz, akkoriban még csak kitörőben volt ez az állatbetegség Európában. Emberre ugyan nem veszélyes a kór, de gazdasásilag mégis óriási károkat tud okozni, hiszen az a sertés, amelyik megkapja, szinte biztos, hogy elpusztul, ráadásul az igen ellenálló ASP vírus nagyon gyorsan terjed, magával rántva akár a teljes sertésállományt is. Ellenszere egyelőre nincs.

Már Európában is meglehetősen sok problémát okoz a kór, nem csak a termelőknek, de a gyártóknak, sőt nekünk fogyasztóknak is. A frontvonalban a termelők állnak, akik egy ASP fertőzés esetén elveszthetik a teljes sertésállományukat, amely miatt akár le is húzhatják a rolót. Ha a piacról tekintélyes mennyiségű hús kiesik, annak sajnos erőteljes árfelhajtó hatása van. Amiből kevés van, azt ugye drágán adják. Nem csak a boltok húspultjánál fogjuk látni, hogy a pénztárnál bizony mélyebben kell majd a zsebünkbe nyúlni, de a sertéshúsból készült valamennyi termék esetében is érezhető lesz az áremelkedés, hiszen ez a folyamat ugyanúgy érinti a gyártókat is, akik szintén kiszolgáltatottak az alapanyagárak ingadozásainak.

Az afrikai sertéspestis Kínában történt elhatalmasodása miatt a kínai hatóságoknak több mint 100 millió sertést kellett már kényszerből levágnia! Ez a mennyiség egy óriási szám, jóval több, mint az Egyesült Államok teljes éves termelése, ami 2018-ban 75,5 millió volt! Éves szinten Kína körülbelül 500 millió sertést vág, az EU körülbelül 150 milliót, melybe Magyarország nem teljesen 3 millió sertéssel száll be. A számok mutatják, hogy a több mint 100 millió sertés elvesztése komoly lyukat tud ütni a sertéshús „hajón”, masszív vákuumot okozva ezzel a húspiacon.

Az elvesztett húsmennyiséget a Kínaiak nagy valószínűséggel Európából próbálják majd pótolni, hiszen Kína és az USA között vívott gazdasági bokszmeccs messze nem ért még véget, javában folyik az adok-kapok. Kína éppen pár napja jelentette ki, hogy inkább kevesebb sertéshúst fognak enni, vagy a hiányt baromfihússal fogják pótolni, mintsem hogy behódoljanak az Egyesült Államoknak. Mindkét oldalon csak úgy dobálóznak a védővámokkal, melyek most már elérik a 25 százalékot is. Az elmúlt hetekben több ezer tonna amerikai eredetű sertéshús importot mondott vissza az ázsiai ország, meghökkentve ezzel az US termelőket. Jelenleg nehéz megmondani, meddig megy ez így tovább, mennyire fog tovább elmérgesedni a két ország közti kapcsolat. Egy viszont biztos, mi fogyasztók alaposan megisszuk ennek a levét.

Az utóbbi hónapokban nagyon érezhető a kínai igények megugrása, a sertéshús alapanyagok ára jelentősen megemelkedett, egyáltalán nem ritka az 40-60 százalékos, sőt ettől magasabb mértékű áremelkedés sem, amely minden bizonnyal előbb-utóbb sajnos le fog csapódni a nyers hús és hús késztermékek árában is.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-06-03

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 290520 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére