Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

A starterkultúrás szárazáru gyártás - avagy miért savanyú a kolbászunk?

Az üzletekben kapható - elsősorban az alacsonyabb árfekvésű – kolbászoknál vagy egyéb ún. szárazáruknál sűrűn előfordul, hogy a terméket megkóstolva a hagyományos technológiával gyártott termékeknél nem tapasztalható, savanykás íz érezhető. A jelenség oka a starterkultúra vagyis az érlelésgyorsító.

Érlelésgyorsítók, érlelésszabályozó adalékok (starterkultúrák) olyan mikrobiológiai eredetű adalékok, amelyek elősegítik a húskészítmények szabályozott érlelését és egyben a pH-érték csökkenését idézik elő. Alkalmazásuknak a célja az érlelési idő lerövidítése, a káros mikroorganizmusok elnyomása, az aroma kialakítása. A starterkultúrák baktérium színtenyészeteket jelentenek, melyek szénhidrátokból képeznek tejsavat, ez biztosítja a szükséges pH-értékcsökkenést. Adagolásával az érlelés, vízelvonás gyorsan megindul. A színtenyészet hozzáadásával elnyomjuk a számunkra káros mikroorganizmusokat, így kismértékben korrigálhatjuk a higiéniai problémákat. Vannak köztük úgynevezett aroma termelő mikróbák is amelyek hozzájárulnak a szárazáru aromájához, ízéhez is.

Akinek túl száraz a fenti tudományos magyarázat annak elég annyit tudnia, hogy a gyorsérlelőket azért használják a húsiparban, hogy az érlelés és a szárítás idejét le tudják csökkenteni. Ez a hagyományos technológia 1-3 hónapos érlelési idejét akár néhány napra(!) is csökkenheti. Ezzel nem csak időt hanem pénzt takarítanak meg a gyárak, mivel az érlelésszabályozó segítségével nagyságrendekkel hamarabb kerülhetnek az üzletek polcaira a termékek, ahelyett, hogy a jelentős energiát felhasználó szárító és érlelőkamrában töltenék az időt. Hátrányuk, hogy a terméknek egy jellegzetes savanykás ízt kölcsönöznek, ami azonnal jelzi, hogy a termék amit vásároltunk gyorsérlelővel készült. Bár a termék csomagolásán jelezni kell az érlelésszabályozó jelenlétét, aki nem elég körültekintő az „ráfuthat” az ilyen termékekre.

Egy finom, házi jellegű kolbászra vágyva, célszerű a termék csomagolására írottakat áttanulmányozni, mert nagy csalódástól tudjuk megkímélni magunkat. Az érlelésszabályozó felhasználása nélkül, hagyományos technológiával, természetes füsttel és szárításos érleléssel készült termékeknek nincs párja. Az ilyen technológiával gyártott termékek vásárlása esetén megkapjuk azt az érzést, melyre vágyunk!

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-10-18

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 300525 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére