Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● gyümölcs ● adalékanyag ● prémium ● kolbász ● parasztkolbász ● füstölt ● szárazkolbász ● trappista sajt ● sajt ● minőség ● májas ● kenőmájas ● zöldség ● élelmiszerárak ● kacsazsír ● szabálytalanság ● ellenőrzés ● felfüggesztés ● libazsír ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● ksh ● margarinos kifli ● e-szám ● foszlós kalács ● kalács ● fonott kalács ● tej ● bírság ● tejtermék ● gyöngybab ● bab ● párizsi ● fehér bab ● négerbab ● vesebab ● felvágott ● élelmiszer-ellenőrzés ● húskészítmény ● húsüzem ● fűszerpaprika ● szennyezettség ● zsírsavak ● sertéshús ● cukor ● kenyér ●

A szakaszos böjt

A szakaszos böjt talán az egyik legfelkapottabb és legaktuálisabb étkezési trend manapság, melyet a táplálkozástudomány is széles körben elismer és támogat. Az elvégzett tanulmányok igazolták, hogy a szakaszos böjttel elkerülhető a II. típusú diabétesz, sőt egyes rákbetegségek terápiáját is támogatni képes ez az étkezési módszer.

Mit is értünk szakaszos böjt alatt?

Mint ahogy a neve is utal rá, a szakaszos böjt nem jelent mást, mint egyes ételek, italok fogyasztásáról való időszakos lemondást. Tulajdonképpen a ramadán sem más, mint egy szakaszos böjt, hiszen az iszlám vallást követő muszlimok a ramadán harminc napja alatt napkeltétől napnyugtáig nem esznek, nem isznak semmit.

Miért olyan effektív a szakaszos böjt?

Az emberi szervezet anyagcseréje már az ősidők óta problémamentesen képes kezelni az időszakos éhezést. Bőség esetén mindenki teletömte a bendőjét, ha nélkülözés uralkodott, nem volt mese, ki kellett bírni az akár több napos koplalást is. Őseink, bár valószínűleg ügyes vadászok lehettek, nem mindig jártak szerencsével és nem minden esetben sikerült ledöfniük a vacsorának szánt vaddisznót, így a nagy lakoma helyett kénytelenek voltak aznap szorosabbra húzni az övüket. Ma mi van? Ma már nem vesszük elő a lándzsát, hiszen szinte minden sarkon találunk egy élelmiszerboltot, egy éttermet, vagy gyorsétkezdét, ahol jó esetben már a levadászott és elkészített vaddisznósült vár ránk. Elkényelmesedtünk, ez az igazság. Szervezetünk egyébként akár hosszabb éhezési periódust is képes túlélni, mégpedig úgy, hogy a szerveinkben és szöveteinkben elraktározott energiatartalékokat lassan feléli. Mindemellett szervezetünk „takarékra kapcsol”, és pár nap után elkezdi az izmokban lévő fehérjék lebontását.
A nagy előnye a szakaszos böjtnek a hosszan tartó kemény böjttel szemben, hogy az elsőnél nem épül le az izomtömeg, és nem is „kapcsolunk takarékra”, így elkerülhető az intenzív fogyókúrák utáni gyakran fellépő jojó-hatás.

Miért előnyös a szakaszos böjt?

Ha a szervezetünk rákényszerül, hogy az elraktározott energiatartalékokhoz nyúljon, beindul egy folyamat, melynek neve autofágia (önemésztés). Ez nem jelent mást, mint azt, hogy a sejtek elkezdik felemészteni a semmire sem jó, illetve elhalt sejtmaradványokat, beleértve az esetleges sérült sejteket is, melyek különböző, civilizációs betegségek kialakulásához is vezethetnek. A szakaszos böjt és az ennek hatására beinduló autofágia tulajdonképpen úgy működik, mint egy belső takarítóprogram.

Ha valaki szeretne leadni felesleges kilóiból, a szakaszos böjt kiválóan segít ebben. Mivel a böjt lényege, hogy nem rohanunk azonnal a hűtőszekrényhez, ha egyet kordul a hasunk, vagy ha egy ízletes, nyálcsorgató ételt mutat a televízió, összességében egy kis odafigyeléssel elérhető, hogy látványosan és könnyedén leadjunk súlyunkból úgy, hogy közben nem nélkülözünk. A legrettenetesebb fogyókúra az egyoldalú étkezés. Ki tud hosszú távon mondjuk csak káposztát enni, vagy mindenféle csodapépeket? A legelszántabbak is feladják előbb-utóbb és máris visszakerülnek a startvonalra.

Mivel a szakaszos böjt nem okoz nagy megterhelést az embernek, mindössze annyit kell kibírnunk, hogy egy bizonyos időintervallumon belül ne étkezzünk. Erre bárki pár napon belül könnyedén rá tud állni és rövid időn belül érzékelheti a módszer minden előnyét.


A szakaszos böjt fajtái

Mint általában minden önmegtartóztatás, a szakaszos böjt is megkíván egy bizonyos önfegyelmet az embertől, mégsem igényel drasztikus életmódváltást. A pozitív eredmény amit tapasztalni fogunk, bőven kárpótol majd minket. A szakaszos böjtnek két változata ismert: a 16:8 és az 5:2.

16:8

A 16:8 lényege, hogy a nap 24 órájából 16 órán keresztül ne együnk semmit, a hátralévő 8 órában pedig a napi szükségletnek megfelelően gyakorlatilag bármit fogyaszthatunk, ideális esetben két nagyobb étkezésre bontva. A „napi szükségletnek megfelelően” jelzőnek viszont fontos jelentősége van, hiszen ne feledjük, minden egyes plusz kalória „úszógumi” növelő hatással bír. A szakaszos böjt önmagában nem fogyókúrás csodaszer, de nagyban segít a felesleges kilóktól való megszabadulásban. A 16 óra koplalás elsőre ijesztőnek hathat, de ha ügyesen belekombináljuk az éjszakai alvást, akkor láthatjuk, hogy egyáltalán nem megvalósíthatatlan. Ha például este 6 órakor vacsorázunk, másnap 10 óráig kell kibírnunk reggeli nélkül. Ez nem olyan nehéz dolog. Fontos tudni, hogy áthidalásképpen, ha gyomrunk elkezdene türelmetlenkedni, bármikor ihatunk egy pohár vizet, vagy cukormentes teát, esetleg kávét. Aki a kávét egy pici tejszínnel szereti, semmi baj, két evőkanál tejszíntől még nem borul fel a rendszer, lényeg, hogy ne álljon neki jóízűen falatozni.

5:2

Az 5:2 módszer már több önfegyelmet kíván az embertől, hiszen a rendszer lényege, hogy a heti 7 napból 5 napon át ehetünk a megszokott módon, 2 napon keresztül viszont böjtölnünk kell. Ne ijedjünk meg, ez sem jelent totális éhezést, de a napi maximális kalóriabevitelt nőknél 500 Kcal-ra, a férfiaknál 600 Kcal-ra kell korlátozni.

Összegzés

Szakaszos böjttel nem csak segítséget kapunk egy esetleges fogyókúra során, de a böjt által előidézett anyagcsere javulásával betegségeket előzhetünk meg, vagy segíthetjük a betegségek elleni terápiát.
Természetesen nem mindenkinek javasolt a szakaszos böjt. Terhes nők, I. típusú diabétesz betegek, 18 év alatti fiatalok és mindazok, akik krónikus betegségekben szenvednek, vagy rendszeresen gyógyszereket szednek, mindenképpen egyeztessenek orvosukkal!

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-03-20

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 152059 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Májusban 3,9%-kal nőttek az árak

Feltöltve: 2019-06-12

Áprilisban 3,9%-kal nőttek az árak

Feltöltve: 2019-06-11

C-vitamin a kolbászban?

Feltöltve: 2019-06-11

Miért várható, hogy drágulni fog a sertéshús és a hústermékek?

Feltöltve: 2019-06-03

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére