Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● gyümölcs ● adalékanyag ● minőség ● trappista sajt ● sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● nosztalgia kifli ● húspép ● kifli ● margarinos kifli ● élelmiszerárak ● foszlós kalács ● fonott kalács ● e-szám ● tej ● kalács ● vesebab ● bírság ● fehér bab ● gyöngybab ● bab ● párizsi ● négerbab ● ksh ● tejtermék ● felvágott ● élelmiszer-ellenőrzés ● húsüzem ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● cukor ● szennyezettség ● kenyér ● zsírsavak ● sertéshús ●

Mit jelent a felületkezelt, kezeletlen és bio?

A déli gyümölcsök vásárlásakor gyakran felvetődik a kérdés, hogyan kezelték őket, míg a kosarunkba kerültek. Nézzük, a citrom esetében milyen fogalmakkal találkozhatunk, és mit takarnak ezek!

Felületkezelt gyümölcs

A távoli termőhelyekről, dél-Európából vagy a Közel-Keletről, hozzánk kerülő gyümölcsök a 2-3 napos szállítás során megromlanának, ha a leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el felületüket a kiszáradást gátló védőréteggel.

A külső felületkezelés viaszbevonással és engedélyezett gombaölő hatású növényvédő-szerek (például a gombaölő hatású ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol, stb.) felhasználásával történik. Előfordulhat, hogy csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt, ami lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz alapú.

Azt mindenképpen tudni kell, hogy a Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt. Ha emellett növényvédőszerrel is kezelték a gyümölcsöt, azt kötelező feltüntetni! Még a lédig gyümölcsök esetében is. Ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, szintén jelölni kell, mivel a növényvédőszer a héj illóolajához kötődik és a viaszbevonás miatt nem lemosható.
Ezek alapján felületkezeltnek mondjuk azokat a gyümölcsöket, amelyeket a viaszon túl egyéb növényvédőszerekkel is kezeltek. Ezek használata elfogadott, amennyiben a készítmény engedélyezett és mennyisége nem lépi át a meghatározott határértéket.

Kezeletlen gyümölcs

Kezeletlen héjú gyümölcsnek azokat tekintjük, melyeket kizárólag viasz védőréteggel vontak be.

Bio gyümölcs

Az ökológiai gazdálkodás rendszeréből származó termékeknél használják az „öko” előtagot, valamint annak szinonimáit, a „bio” és az „organic” szavakat. Az ökológiai gazdálkodás olyan gazdálkodási, élelmiszer előállító rendszer, ami tiltja, illetve korlátozza bizonyos növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavító szerek, valamint a mesterséges állatgyógyászati készítmények, illetve hozamfokozók használatát. A vonatkozó közösségi rendelet pontosan meghatározza, hogy milyen feltételeknek kell továbbá megfelelniük ezeknek a gazdaságoknak.

Forrás: Szupermenta ▶▶

Feltöltve: 2019-03-04

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 147055 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Kézműves fagyi, kézműves hústermékek, és kézműves társaik…

Feltöltve: 2019-05-21

Valójában mennyi vasat tartalmaz a spenót?

Feltöltve: 2019-05-15

Agrártermékek eredetvédelme

Feltöltve: 2019-05-11

Baranya megyében is lecsapott a Nébih

Feltöltve: 2019-05-07

Legújabb tesztjeink...

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Trappista sajt teszt

Feltöltve: 2019-03-01

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére