Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● vakteszt ● nébih ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● gyümölcs ● adalékanyag ● kolbász ● prémium ● parasztkolbász ● minőség ● szárazkolbász ● füstölt ● trappista sajt ● sajt ● zöldség ● májas ● kenőmájas ● kacsazsír ● ellenőrzés ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● libazsír ● élelmiszerárak ● húspép ● kifli ● nosztalgia kifli ● margarinos kifli ● ksh ● foszlós kalács ● e-szám ● tej ● fonott kalács ● kalács ● négerbab ● gyöngybab ● fehér bab ● bab ● tejtermék ● bírság ● párizsi ● vesebab ● élelmiszer-ellenőrzés ● felvágott ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● zsírsavak ● cukor ● kenyér ● sertéshús ● szennyezettség ●

Élet, erő, egészség - a tej (2. rész)

A sorozatunk első részében a tej eltarthatóságáról, annak növelésére irányuló hőkezelési eljárásokról esett szó. Említést tettünk a nyers tej előnyeiről és hátrányairól, a friss tej jellemzőiről és az ESL valamint UHT technológiák sajátosságairól, a tej hőkezelést követő tulajdonságairól. Az alábbiakban annak próbálunk utánajárni, hogy a tej zsírtartalmát hogyan szabályozzák és hogyan érik el azt, hogy a tejes zacskóban vagy dobozban a tejszín ne „üljön” ki a tej felszínére, azaz homogén legyen…

Ha a kezeletlen tejet állni hagyjuk, annak felszínén rövid időn belül megjelenik a tejszín. Ez lehetetlenné tenné a hosszabb ideig tartó tárolást és szállítást, ezért a tejipar a kereskedelemben megjelenő tejet általában homogenizálja. Ezzel megakadályozható, hogy a tejszín kiváljon és a tej tetejére „kiüljön”. A homogenizálás során a tejet nagy nyomáson egy apró szelepen préselik át, aminek következtében a benne lévő zsírmolekulák apró darabokra szakadnak, elaprózódnak, így méretük 1 mikrométer alá csökken, ami elősegíti, hogy elkeveredhessenek a tejben. Ezek a nagyon apró zsírcseppek többé már nem tudnak összeállni és nem képeznek többet egybefüggő tejszín réteget a tej felszínén.

Az Európai Unió országaiban jellemzően háromfajta zsírtartalommal kaphatóak a tejek. Az első, az úgynevezett teljes tej (legalább 3,5%), második a félig fölözött tej (1,5−1,8%) és a harmadik a sovány tej (legfeljebb 0,5%). Itthon azonban egy negyedik típus, a 2,8%-os zsírtartalmú tej a legnépszerűbb, melynek zsírtartalma, több évtizeddel ezelőtt alakult ki és azóta is ez a legnépszerűbb zsírtartalmú tej a magyar fogyasztók körében. Ez azonban hazai sajátosság, más uniós országokban nem gyártanak és forgalmaznak ilyen terméket, hazánk külön engedélyt kapott ennek a kategóriának a fenntartására.

A zsírosabb és a soványabb tej íze különbözik egymástól, de a hiedelmekkel ellentétben ez nem víz hozzáadásának köszönhető. A tejfeldolgozó üzemekben a tejet nem vizezik fel annak érdekében, hogy alacsonyabb legyen a zsírtartalma. A zsírtartalom a fölözés során befolyásolható, amikor a tejet és a tejszínt elválasztják egymástól. Az üzletekben a tej néven kapható ital kizárólag tejet tartalmazhat, semmilyen adalékanyag hozzáadása nem megengedett.

Kérdezhetnénk, hogy akkor mégis mitől más az egyes feldolgozóüzemek által készített tej íze? Ezt alapvetően az határozza meg, hogy milyen fajtájú tehéntől − például a holstein-frízek hígabb, de több, míg a jersey fajtájú tehenek inkább kevesebb, de sűrűbb, zsírosabb tejet adnak − származik, és az is meghatározza, hogy az állatot milyen takarmányon tartják.

Más kérdés, hogy a tejet adó tehenek milyen gyógyszeres vagy hormonális kezeléseken esnek át annak érdekében, hogy a tejhozam minél magasabb legyen. De ezt a kényes témát ebben a cikkben nem taglalnánk. Erre a sokakat érdeklő kérdésre egy későbbi cikkünkben talán bővebben kitérünk…

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2018-11-19

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 165402 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Újból sláger lett a libazsír és a kacsazsír…

Feltöltve: 2019-08-21

Chicken nuggets vs. csirke nuggets

Feltöltve: 2019-08-08

Minőségmegőrzési idő vagy fogyaszthatósági idő, nagy különbség, amelyek jelentésével jó tisztában lenni

Feltöltve: 2019-07-31

Az emulgeátorok

Feltöltve: 2019-07-30

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére