Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● gyümölcs ● adalékanyag ● prémium ● kolbász ● parasztkolbász ● füstölt ● szárazkolbász ● trappista sajt ● sajt ● minőség ● májas ● kenőmájas ● zöldség ● élelmiszerárak ● kacsazsír ● szabálytalanság ● ellenőrzés ● felfüggesztés ● libazsír ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● ksh ● margarinos kifli ● e-szám ● foszlós kalács ● kalács ● fonott kalács ● tej ● bírság ● tejtermék ● gyöngybab ● bab ● párizsi ● fehér bab ● négerbab ● vesebab ● felvágott ● élelmiszer-ellenőrzés ● húskészítmény ● húsüzem ● fűszerpaprika ● szennyezettség ● zsírsavak ● sertéshús ● cukor ● kenyér ●

Hogyan készül a hamis méz ?

Kezdjük a legtriviálisabb kérdéssel: mi a hamis méz? A válasz ugyanennyire triviális: a hamis méz az, amit mézként árusítanak, de valójában nem méz. Ehhez tudni kell, mi a méz: az Élelmiszerkönyv meghatározása alapján, a méz az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek gyűjtenek be.

Hogyan készül a hamis méz ?

Mivel a világon a hatodik leginkább hamisított élelmiszere a méz, nem egyszerű bemutatni, hogyan hamisítják. Sőt nem is gondolom, hogy lenne sejtésem minden módszeréről. Mindig tartsd szem előtt: az élelmiszerhamisítás hatalmas üzlet, éppen ezért mindig újabb és újabb technológiákkal, módszerekkel fogják végezni.

Nézzük a hamis méz típusait!

1./ Hamis méz, ami még találkozott méhekkel

A méhek nektárból előállítják a mézet, viszont a termelő nem hagyja, hogy a teljes érlelési folyamatot a méhek elvégezzék és a még be nem érlelt mézet elpörgeti. Ilyenkor a méznek a megengedettnél magasabb a víztartalma, amelyet el kell párologtatni – azaz a mézet mesterségesen érlelik – és így készül el a méz. Biztos vagyok, hogy erre nem gondoltál eddig. (a méhészek egy része sem tartja ezt hamisításnak) De miért is hamisítás? Nézd meg még egyszer a méz definícióját! Senki nem avatkozhat be a méz készítésének folyamatába! A méhek tudják a legjobban, mikor van kész a méz , és az éretlen méz még nincsen kész. Véleményem szerint ugyanez kategória a méz túlzott kimelegítése is, melynek során a fogyasztói igényekre hivatkozva a kristályos mézet folyékonnyá melegítik. Az a virágméz, amelyik rövid időn belül (fajtájától függően egy-két-három hónap) nem kristályosodik vissza, a felhevítés miatt nem tartalmazza a méz jótékony összetevőit. Felesleges tehát megvásárolnod, hiszen nem veszel mást, mint egy édes szirupot.

Minősített mézhamisítási eset, amikor a mézet a méhek állítják elő, viszont azt nem nektárból teszik, hanem a termelő által a kaptárba juttatott cukorszirupból. A cukorszirupot a méhek - ugyanúgy, mint a nektárt - feldolgozzák, hozzáadják a szükséges enzimeket és mézet készítenek belőle, amit a lépek celláiban tárolnak, érlelnek, majd a kész mézet lefedik. Kinézetben, állagban semmi különbség nincs a "cukorméz" és a valódi méz között, nem úgy a beltartalomban. Az őszi teendők bemutatásakor már írtam a méhek etetéséről, azonban itt is szeretném megismételni: a legtöbb méhész ad cukorszirupot a méheknek a téli élelem biztosítása céljából. Ezzel nincs gond. A probléma azzal van, ha a termelő tavasszal kipörgeti a maradék cukormézes lépeket és azt például virágmézként értékesíti vagy azért ad – jellemzően nem ősszel – cukorszirupot a méheknek, hogy azzal a méhek nagymértékben szaporítsák a begyűjtött mézet.

2./ Hamis méz, ami már nem találkozott méhekkel

Klasszikus és tipikus módszer, amikor a méz elkészítéséhez már nem kell méhecske és virág , csak ember és cukor. Gyakorlatilag arról van szó, hogy méz állagú cukorszirupot készítenek és ha szükséges, még színezőkkel is rásegítenek. A médiában általában ezt értik kínai méz alatt, de ne gondold, hogy csak Kínában alkalmazzák ezt a módszert! A cukorszirup elkészíthető kristálycukorból, krumplicukorból, rizsszirupból, kukoricaszirupból, izocukorból. A lista szinte végtelen a hamisító „profizmusától” és anyagi lehetőségeitől függően. Ráadásul az adalékanyagok hatására a méznek nevezett készítménybe bizony különféle antibiotikumok, növényvédők és nehézfémek is kerülhetnek, amelyek szervezetünkre akár káros hatást is gyakorolhatnak.

Ezekkel semmi baj nincs mindaddig, amíg otthon készítesz magadnak így szirupot, mert például egyszerűen szereted vagy virágporallergiás vagy. Mondjuk nem hívhatnánk méznek, de ez másodlagos. Ha viszont az így készített szirupot mézként értékesítik, az már komoly probléma.

3./ Hamis méz, a minősített esetek

A jó minőségű valódi mézet összekeverik a rosszabb minőségű, híg mézzel vagy cukorból készített sziruppal. Ennek eredményeképpen a létrejövő mézkeverék még éppen teljesíti a jogszabályok által előírt határértékeket, viszont a fogyasztó nem valódi, tiszta mézet fogyaszt. Eredethamisítás esetében a fogyasztóhoz kerülő üvegen nem helyesen kerül feltüntetésre, melyik országból származik a méz. Ezzel szintén megtévesztik a fogyasztót, mivel jóhiszeműen azt gondolja, hogy valódi mézet vásárolt, ám a valóságban nem tudja, hogy mi van az üvegben.
Egyszerű szemléltető példa: Dél-Amerikából származó rosszabb minőségű, sok esetben hamis mézet beviszik Spanyolországba, ahol hozzákeverik azt spanyol mézhez, ám a spanyol mézen már csak az szerepel, hogy „Származási ország: Spanyolország” vagy „EU”.

Hogyan lehet felismerni a hamis mézet?

Rossz hírem van, nem fogod tudni felismerni a hamis mézet... Mit tudsz mégis tenni? Mindig olvasd el a címkét, főleg boltban vásárolt méz esetén. Ha bármi oda nem valót tapasztalsz az összetevők között (pl. fruktóz vagy bármely színezőanyag, karamell, E-betű), akkor inkább hagyd a polcon. Beszélgess az eladóval, ha piacon vásárolsz: honnan származik, hogyan készül, stb. Teszteld otthon a legegyszerűbben működő módszerrel ami úgy működik, hogy egy csepp mézet kell az ujjbegyre cseppenteni. A valódi méz a cseppentés helyén marad. Ha elterül, szétfolyik az ujjon a mézcsepp, akkor nem valódi a méz…

Forrás: Sági Méhészet ▶▶

Feltöltve: 2019-03-18

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 152059 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Májusban 3,9%-kal nőttek az árak

Feltöltve: 2019-06-12

Áprilisban 3,9%-kal nőttek az árak

Feltöltve: 2019-06-11

C-vitamin a kolbászban?

Feltöltve: 2019-06-11

Miért várható, hogy drágulni fog a sertéshús és a hústermékek?

Feltöltve: 2019-06-03

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére