Gyorskereső

vitaminok ● ásványi anyag ● egészség ● hungarikum ● gyümölcs ● nébih ● adalékanyag ● zöldség ● minőség ● párizsi ● bab ● fehér bab ● gyöngybab ● négerbab ● vesebab ● e-szám ● húspép ● tejtermék ● felvágott ● húskészítmény ● tej ● cukor ● kenyér ● fűszerpaprika ● teszt ●

Kézműves fagyi, kézműves hústermékek, és kézműves társaik…

Egyre több helyen találkozhatunk a kézműves megjelöléssel egy-egy élelmiszeripari termékkel kapcsolatban, amiket piacokon, fesztiválokon, de akár az üzletekben is kínálnak. A kézműves termékek előállítása során nagy szakértelem és figyelem, a kiemelkedő alapanyagok használata a jellemző. A gyártás során a folyamatokat elsősorban kézzel végzik.

Mit jelent ez a jelzés a gyakorlatban ?

Mint fentebb említettük, a kézműves termékek előállításakor, elsősorban kézi technológiát alkalmaznak. Egyes folyamatokhoz használhatók gépek, a teljes gyártási folyamatnak azonban közvetlen emberi irányításon és a kézi munkavégzésen, emberi erőfeszítésen, tapasztalaton kell alapulnia. Egyre jelentősebb azon vevők száma, akik előnyben részesítik az így készült termékeket, így a kisebb gyártók egyre bátrabban alkalmazzák a hagyományos, manufakturális technológiákat. Az így alkalmazható „kézműves” jelölés csábító lehet a jó minőséget és megfelelő beltartalmat kereső vásárlók számára.

Mikor használható ?

A „kézműves” megjelölésnek szigorú szabályai vannak, melyet a Magyar Élelmiszerkönyv szabályoz. Ezen szabályok betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a terméken a „kézműves” megjelölés megjelenhessen. Az alábbiakban néhány példa arra, hogy mely szabályok betartása mellett lehet alkalmazni a jelzést.

Általános szabályok:

Kézműves termék előállítása során törekedni kell a felhasznált adalékanyagok, technológiai segédanyagok mennyiségének csökkentésére, valamint a természetes anyagok felhasználására. Nem használhatók fel az alábbi csoportokba tartozó összetevők:
- pótanyagok, imitátumok, mesterséges színezékek, aromák (egyes termékcsoportoknál engedélyezhető), édesítőszer, ízfokozók

Kézműves sütőipari termékek:

A kézműves kenyerek kovászolt technológiával előállított, kézzel formázott termékek.

Kézműves sertéshúskészítmények:

Kézműves sertéshústermékek kizárólag rideg vagy átmeneti tartásban nevelt állatok húsából, belsőségeiből állíthatók elő. Tekintettel arra, hogy a hús minőségére az állat takarmányozása is közvetlen hatással van, a takarmánynak legalább a fele gabona, és ezen belül legalább egyharmad részben kukorica kell, hogy legyen.

Kézműves fagylalt:

Kézműves fagylaltnak nevezhető az a termék, amelyet az alábbi anyagokból, szakaszos fagyasztással, szakképzett cukrász irányításával készítenek. A tej és víz alapú fagylaltokhoz minden szokásos összetevő felhasználható, a következő korlátozásokkal:
- sovány tejpor a tej alapú fagylaltokban csak állományjavítóként használható fel, de állományjavítóként még használható a szentjánoskenyérmag-liszt, az alginátok és a gyümölcspektin.
A kézműves fagylaltokban aroma, színezék és tartósítószer nem használható !

Abban pedig csak reménykedhetünk, hogy amikor a kézműves jelzőt olvashatjuk bizonyos termékek nevében, akkor azok a termékek valóban ilyen technológiák szerint készülnek és nem csak marketing fogásról van szó a nagyobb forgalom reményében.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2018-05-14

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 93629 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Változatosak lettek 2018. legjobb kenyerei

Feltöltve: 2018-08-15

Júliusban 3,4%-kal nőttek az árak

Feltöltve: 2018-08-09

Azonnal felfüggesztette egy balatoni büfé tevékenységét a Nébih

Feltöltve: 2018-08-08

Egy „sunyi” cukorfajta – a fruktóz, alias gyümölcscukor

Feltöltve: 2018-08-03

Termékbemutatók...

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére ▲