Gyorskereső

vitaminok ● nébih ● egészség ● hungarikum ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● minőség ● zöldség ● húspép ● tejes kifli ● vajas kifli ● sós kifli ● margarinos kifli ● tej ● nosztalgia kifli ● e-szám ● bab ● vesebab ● tejtermék ● párizsi ● négerbab ● fehér bab ● gyöngybab ● bírság ● élelmiszer-ellenőrzés ● felvágott ● élelmiszerárak ● ksh ● húskészítmény ● szennyezettség ● cukor ● teszt ● fűszerpaprika ● kenyér ●

Afrikai sertéspestis (ASP)

Április végén, egy Magyarországon elhullott vaddisznóban kimutatták az afrikai sertéspestis vírusát – hallhattuk a híradásokban. De mi is ez a betegség? Kell nekünk, embereknek félni tőle? Biztonsággal fogyaszthatjuk a hústermékeket? Egyáltalán, hogyan értékeljük ezt a hírt?

Április 21-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy elhullott vaddisznóban afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki. Világszerte nagy figyelem kíséri hasonló esetek fellépését, melyeket a legtöbb esetben szigorú kereskedelmi korlátozások kísérnek. Esetleg attól kell tartanunk, hogy minket, embereket is elkap a kór, és hullani fogunk, mint a legyek? Szerencsére ennyire nem sötét a helyzet, mégis azt kell mondanunk, hogy jogos a szigor, hiszen egy járvánnyal nem jó dolog könnyelműsködni.Az afrikai sertéspestis károkozása inkább gazdasági jellegű, hiszen ha emberre nem is veszélyes a vírus, a sertésekre annál inkább. Gyakorlatilag az esetek 100 százalékában pusztulással jár a betegség. Egyetlen sertéstartó gazda sem örülne, ha az állományában akár csak egy állat esetén is kimutatható lenne a vírus, hiszen ezzel megpecsételődik az összes általa tartott állat sorsa. Ilyen esetekben a teljes állomány kényszervágásra kerül. A veszteség és a kár máris óriási.A vírus meglehetősen ellenálló, sokszor hónapokig, vagy akár évekig is megtartja fertőzőképességét, terjedése pedig nagyon nehezen kontrollálható, hiszen a szabadon élő vaddisznók ugyanúgy szórhatják a vírusokat, mint a fertőzött húsból készült termékek, melyek jórészt házi feldolgozásból származhatnak.A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kiadott közlemény alapján az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése után is biztonságosak a hazai feldolgozók által előállított sertéshúsok és húskészítmények. A magas szintű állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályok miatt kizárt, hogy az emberre egyébként veszélytelen vírussal fertőzött termék kerüljön forgalomba.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2018-05-04

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 117545 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Emelkedett a szankcionált esetek száma a téli ellenőrzés során

Feltöltve: 2019-01-16

Élelmiszeripari adalékanyagok – tévhitek és cáfolatok

Feltöltve: 2019-01-08

Nagyanyánk receptje, pálmaolajjal ? Aligha…

Feltöltve: 2018-12-19

Pálmaolaj

Feltöltve: 2018-12-19

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére