Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Afrikai sertéspestis (ASP)

Április végén, egy Magyarországon elhullott vaddisznóban kimutatták az afrikai sertéspestis vírusát – hallhattuk a híradásokban. De mi is ez a betegség? Kell nekünk, embereknek félni tőle? Biztonsággal fogyaszthatjuk a hústermékeket? Egyáltalán, hogyan értékeljük ezt a hírt?

Április 21-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy elhullott vaddisznóban afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki. Világszerte nagy figyelem kíséri hasonló esetek fellépését, melyeket a legtöbb esetben szigorú kereskedelmi korlátozások kísérnek. Esetleg attól kell tartanunk, hogy minket, embereket is elkap a kór, és hullani fogunk, mint a legyek? Szerencsére ennyire nem sötét a helyzet, mégis azt kell mondanunk, hogy jogos a szigor, hiszen egy járvánnyal nem jó dolog könnyelműsködni.Az afrikai sertéspestis károkozása inkább gazdasági jellegű, hiszen ha emberre nem is veszélyes a vírus, a sertésekre annál inkább. Gyakorlatilag az esetek 100 százalékában pusztulással jár a betegség. Egyetlen sertéstartó gazda sem örülne, ha az állományában akár csak egy állat esetén is kimutatható lenne a vírus, hiszen ezzel megpecsételődik az összes általa tartott állat sorsa. Ilyen esetekben a teljes állomány kényszervágásra kerül. A veszteség és a kár máris óriási.A vírus meglehetősen ellenálló, sokszor hónapokig, vagy akár évekig is megtartja fertőzőképességét, terjedése pedig nagyon nehezen kontrollálható, hiszen a szabadon élő vaddisznók ugyanúgy szórhatják a vírusokat, mint a fertőzött húsból készült termékek, melyek jórészt házi feldolgozásból származhatnak.A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kiadott közlemény alapján az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése után is biztonságosak a hazai feldolgozók által előállított sertéshúsok és húskészítmények. A magas szintű állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályok miatt kizárt, hogy az emberre egyébként veszélytelen vírussal fertőzött termék kerüljön forgalomba.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-12-04

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 325398 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére