Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Valójában mennyi vasat tartalmaz a spenót?

Mindig is úgy tudtuk, hogy a spenót egy rendkívül egészséges zöldség, amely különösen sok, szervezetünk számára nélkülözhetetlen vasat tartalmaz. Kaptunk is szüleinktől, nagymamáinktól eleget a múltban, amikor hol a nagypapa, hol pedig a Brumimaci kedvéért kellett egy-egy kanállal lenyelnünk ebből a gyerekszemmel kevésbé gusztusos, és ízletes főzelékből.

Sőt, nem volt elég szüleinket végighallgatni a spenót jóságáról, a jellegzetes alkatú, folyton pipázó tengerész, Popeye is ezt sulykolta belénk, amikor kalandjai során, szorult helyzetében egy-két spenót konzerv elfogyasztása után, emberfeletti erőhöz jutva pár ütéssel legyőzte örökös ellenfelét, Blutot, belopva magát ezzel imádottja, Olívia szívébe.Valóban ilyen „ereje” lenne a spenótnak?Elsődlegesen magas vastartalma miatt emelték akkoriban pajzsra a spenótot, hiszen ez egy nagyon fontos nyomelem, nélküle nem működne szervezetünk oxigénellátása, hiányát megsínylené az izomzatunk, a nyálkahártyáink, a bőrünk, a hajunk, de még a körmünk is. A vas nélkülözhetetlen a sejtképzési folyamatban, pontosabban a sejtlégzésben, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a vas a tüdőnkön keresztül felvett oxigént összeköti a vörös vértestekkel, a hemoglobinnal, mely gyakorlatilag futárként juttatja el azt mindenhova szervezetünkben.De akkor most mennyi vasat tartalmaz a spenót?1890-ben egy amerikai tudós alaposabban górcső alá vette a spenótot, és kiszámította annak vastartalmát is. Sajnos a számok lejegyzésekor, talán az olvasószemüveg hiánya miatt, a tizedesvessző egy helyértékkel eltolódva lett odapöttyentve. Van, aki ezt a tudósnak tulajdonítja, van, aki a titkárnőjének, aki talán elgépelte magát, ezt ma már ki nem deríti senki. Lényeg, hogy a helyes 2,9 mg/100 g helyett 29 mg/100 g került a „nagykönyvbe”. Ha összehasonlítjuk ezt az értéket a svájci élettankutató Gustav von Bunge számaival, akkor a fenti érték első pillantásra csak bebetonozódni látszik, hiszen van Bunge is hasonló értékre jutott. A svájci kutató esetében azonban egyértelműen tudható, hogy szárított, így koncentrált spenótporral dolgozott, így az általa közölt 35 mg/100 g érték abszolút reálisnak tekinthető. A friss spenót víztartalma ugyanis 90 % feletti, így a tömegére vonatkozó arányos vastartalom messze nem olyan magas, mint a kiszárított formájú társáé.Jó vasforrás-e a spenót?Nem igazán. Egyrészt nem annyi van benne, mint korábban gondolták, másrészt meglehetősen magas az oxálsav tartalma, ami gátolja annak a kevés vasnak is a felvételét, ami beleszorult. A húsokból származó vasat egyébként sokkal könnyebben veszi fel szervezetünk, mint a növényi eredetű élelmiszerekből.Értékes vasforrásokSertésmáj 18 mg/100 g, marhasonka 10 mg/100 g, borjúmáj 7,5 mg/100 g, búzakorpa 15 mg/100 g, tökmag 11 mg/100 g, lenmag 8,2 mg/100 g, búzacsíra 7,6 mg/100 g.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-05-15

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 290512 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére