Gyorskereső

vitaminok ● ásványi anyag ● egészség ● hungarikum ● gyümölcs ● adalékanyag ● minőség ● zöldség ● vesebab ● nébih ● fehér bab ● e-szám ● bab ● gyöngybab ● párizsi ● négerbab ● húspép ● tejtermék ● felvágott ● húskészítmény ● tej ● teszt ● fűszerpaprika ● cukor ● csirke ● pulyka ● kenyér ● összetevők ● allergia ● sertéshús ● füstölés ● termékjelölés ● hal ● ízfokozó ● kalória ● virsli ● hústartalom ● tojás ● koleszterin ● köret ● húsok ●

gmo mentesség ⚫ génmanipulált ⚫ védjegy ⚫ ellenőrzés ⚫

Védjegy garantálja majd a magyar élelmiszerek GMO-mentességét

Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes magyar élelmiszerek megkülönböztetésére.

Forrás: Termékmix

Világszerte rengeteg féle GMO mentességet igazoló védjegy van használatban, melyet élelmiszeripari termékeken láthatunk. A Földművelésügyi Minisztérium egy új védjegyet vezet be, melyet a magyar termelők termékein találhatunk majd. Ha ezt a védjegyet látjuk, biztosak lehetünk abban, hogy a választott termékünk GMO-mentes gazdaságból származik.

A védjegy, amelynek alapmotívuma a matyóhímzéses minta, az egészséges, jó minőségű, természetes, GMO-mentes élelmiszereket jelöli majd. A védjegy tulajdonosa az FM, a tárca pedig a tanúsítással a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szervezetét, az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft.-t bízta meg – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a védjegy bevezetésével a tárca a magyarországi GMO-mentes mezőgazdasági termelést kívánja erősíteni. Mint mondta, a magyar alaptörvény rögzíti mezőgazdasági termelés GMO-mentességét, ehhez kapcsolódik a vásárlók tájékoztatása, a fogyasztói tudatosság erősítése. Rámutatott arra is, hogy Magyarország az Európai Unióban élharcosa volt a GMO-mentes mezőgazdasági termelésnek az elmúlt években. Kezdeményezték az európai szójanyilatkozatot, és útjára indult a Szövetség a GMO-mentes Európáért összefogás. Emellett Magyarországon folyamatosan ellenőrzik a mezőgazdasági termelést, a vetőmagokat a környezet tisztaságának és az élelmiszerek biztonságának megőrzése érdekében.
A védjegy elsősorban a magyar vásárlók tájékoztatását szolgálja, azonban ez nem zárja ki azt, hogy a vállalkozások a külföldi értékesítéskor használják, népszerűsítve ezzel a magyar, jó minőségű, GMO-mentes élelmiszereket.

Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár ismertette, hogy a tanúsítvány igényléséről a vállalkozások és kistermelők az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft. honlapján kaphatnak információt. A védjegy megszerzéséhez mellékelni kell a termékek leírását, illetve a felhasznált GMO-mentes alapanyagok nyomonkövethetőségét.
Kiemelte, hogy a védjegy az első olyan tanúsítvány Magyarországon, amely hiteles, állami garanciát nyújtó termékbiztonságot jelent. Mint mondta, az ellenőrzéseknek köszönhetően az elmúlt két évben nem került GMO-val szennyezett vetőmag forgalomba.

A védjegy elsősorban a magyar vásárlók tájékoztatását szolgálja, azonban ez nem zárja ki azt, hogy a vállalkozások a külföldi értékesítéskor használják, népszerűsítve ezzel a magyar, jó minőségű, GMO-mentes élelmiszereket.

Feltöltve: 2018-04-10

Forrás: MTI ▶▶

Megnézve: 191


Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév
email cím
bizkod Írja be a képen látható biztonsági kódot!


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 90982 látogatónk volt