Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

C-vitamin a kolbászban?

Számos élelmiszerünk tartalmaz hozzáadott aszkorbinsavat, vagy ismertebb nevén mesterséges C-vitamint, mely olykor tartósítószerként, máskor antioxidánsként, stabilizátorként, esetleg lisztjavító szerként funkcionál E300 álnév alatt.

Az aszkorbinsav egy fehér, kristályos, vízben jól oldódó anyag. Sokan úgy vélik, hogy a mesterséges aszkorbinsav gyakorlatilag teljesen megegyezik a C-vitaminnal, ami nem teljesen igaz. A mesterséges aszkorbinsav egy vegyipari termék, melyből hiányoznak mindazok a rendkívül értékes másodlagos növényi anyagok, ásványi anyagok, nyomelemek, melyek a természetes C-vitaminban megtalálhatók. Ezért is érdemesebb, és lényegesen olcsóbb például gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával fedeznünk a mindennapi C-vitamin szükségletünket, mintsem rengeteg pénzt kiadva mindenféle csodatabletta szedésével.Szerencsére az aszkorbinsav az egyik legártalmatlanabb adalékszer. Használatával kitolható időben a termékek oxidációja, vagyis elszíneződése, ezért ilyen esetekben antioxidánsként, és színstabilizátorként is működik. Gyakran alkalmazzák együtt a nitrites pác-sóval (E250 tartalmú konyhasó) készült tovább feldolgozott hústermékek esetén, például kolbászok, szalámik, sonkák gyártása folyamán, ahol meggátolja a hús természetes, oxidáció által okozott elszíneződését, és emellett gátolja a nátrium-nitritből eredő káros nitrozaminok kialakulását. Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek esetén javítja a tészta állagát, gyümölcs, és zöldség konzervek, lekvárok, dzsemek esetén pedig színstabilizáló feladatot bíznak rá.Az aszkorbinsav használatának nincs mennyiségi korlátozása, és elvileg szinte minden élelmiszer esetén bevethető. Kivételt képeznek az úgynevezett kezeletlen, vagy adalékmentes élelmiszerek, illetve azok, melyek előállításához a törvényalkotó az adalékanyagok használatát tiltja.Az összetevő listában vagy az E-számmal (E300), vagy a konkrét nevével tüntetik fel. Amennyiben adalékszerként használják a termékben, és nem vitamin kiegészítőként, abban az esetben tilos a C-vitamin megnevezés.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-06-11

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 290523 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére