Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● vakteszt ● nébih ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● gyümölcs ● adalékanyag ● kolbász ● prémium ● parasztkolbász ● minőség ● szárazkolbász ● füstölt ● trappista sajt ● sajt ● zöldség ● májas ● kenőmájas ● kacsazsír ● ellenőrzés ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● libazsír ● élelmiszerárak ● húspép ● kifli ● nosztalgia kifli ● margarinos kifli ● ksh ● foszlós kalács ● e-szám ● tej ● fonott kalács ● kalács ● négerbab ● gyöngybab ● fehér bab ● bab ● tejtermék ● bírság ● párizsi ● vesebab ● élelmiszer-ellenőrzés ● felvágott ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● zsírsavak ● cukor ● kenyér ● sertéshús ● szennyezettség ●

Az emulgeátorok

Egyes folyadékok nem képesek „elviselni” egymást, és a világ minden kincséért sem hajlandók vegyülni. Ez nem mindig jó, hiszen nem éppen étvágygerjesztő látvány lenne a tej, amely tetejére kiül a tejzsír, vagy egy margarin, mely kiereszti magából a vizet, vagy akár egy krémdesszert, amely „atomjaira esik” a hűtőszekrényünkben. Szerencsére találtak erre orvosságot.

A húsleves tetejére azért ülnek ki a zsírcseppek, mert a víz, és a zsír alapvetően nem vegyül egymással, az őket alkotó molekulák struktúrája egyszerűen nem engedi ezt meg. Az emulgeátorok feladata egyfajta kapcsolatot létrehozni két olyan folyadék között, melyek vegyülés terén „harcban állnak” egymással. Ilyen például az előbb említett víz, és az olaj is. Az emulgeátorok molekulaszerkezete mindkét folyadékhoz remekül kapcsolódik, kvázi adapterként működik közöttük, létrehozva egy egyenletes keveréket, melyet szakszóval emulziónak neveznek.



Az emulgeátorok teszik lehetővé, hogy a margarinban keveredjen a zsír a vízzel, hogy a majonéz, vagy hollandi szósz alkotóelemei egy sima egyenletes, krémes állagot vegyenek fel. Tulajdonképpen a tej is tartalmaz egy természetes emulgeátort, a lecitint, ami elősegíti a tej homogenizálását.



Az összetevők listáján ezeket az anyagokat emulgeátornak nevezik, és vagy a rá vonatkozó E-számmal, vagy a megnevezéssel tüntetik fel a terméken.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-07-30

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 165400 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Újból sláger lett a libazsír és a kacsazsír…

Feltöltve: 2019-08-21

Chicken nuggets vs. csirke nuggets

Feltöltve: 2019-08-08

Minőségmegőrzési idő vagy fogyaszthatósági idő, nagy különbség, amelyek jelentésével jó tisztában lenni

Feltöltve: 2019-07-31

Az emulgeátorok

Feltöltve: 2019-07-30

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére